21 apr 2012

Roberto Bolano - De ijsbaan


De ijsbaan is een ingenieuze en meeslepende roman met een rechtlijnig verhaal in tegenstelling tot Amulet dat handelde over een metafysische droom. Het is Bolano's debuutroman die pas als achtste wordt vertaald in het Nederlands. Het verhaal speelt zich af in Z, een niet nader omschreven kuststadje in de buurt van Barcelona. We volgen om beurten het relaas van drie mannen die herinneringen ophalen aan een zomer waarin een moord plaatsvond. Enric Rosquelles, een vadsige ambtenaar met veel macht binnen Z wordt verliefd op de knappe kunstschaatsster Nuria Marti. Nuria is hier het object van affectie en hoewel er over haar veel wordt gepraat, komt zij zelf niet aan het woord. Wanneer zij door de Spaanse schaatsbond wordt geweigerd van selecties, besluit Enric om haar carrière te redden en in het geheim en met geld van de gemeente een ijsbaan voor haar te bouwen in het vervallen Palacio Benvingut

Nuria begint heimelijk een relatie met Remo Morán, een Chileense immigrant die zich in Z heeft opgewerkt en uitbater is van diverse winkels en een camping. Enric loopt niet hoog op met Remo en als hij achter de relatie komt, breekt er iets bij hem. Wanneer Remo's ex-vrouw Lola, die sociaal werker is, hem vraagt om twee vrouwen op te zoeken en hen naar het ziekenhuis te brengen, leidt hem dat naar het Palacio Benvingut.

Dan is er nog Gaspar Heredia, een arme Mexicaanse dichter en een kennis van Morán die als nachtwaker op zijn camping werkt. Daar leert hij twee vrouwen kennen en ontwikkelt hij een obsessie voor één van hen; Caridad, een ziekelijk meisje dat altijd een groot mes bij zich draagt. Als ze samen verdwijnen blijft hij Caridad zoeken en vindt haar uiteindelijk ... in het Palacio Benvingut.

De ijsbaan is geen thriller, maar een roman pur sang. De moord is slechts het uitgangspunt en de slotsom. Daartussen laat de schrijver veel ruimte om dieper in te gaan op de beslommeringen van de drie hoofdpersonages. De korte hoofdstukken en wisselende verhaallijnen nodigen uit tot een hoog leestempo. De drie hoofdpersonages vertellen elk hun versie van de feiten. Bolano nodigt de lezer uit om als het ware zelf detective te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten