8 apr 2012

Herta Müller - Hartedier

Herta Müller, winnares van de Nobelprijs voor literatuur 2009 brengt het leven in een dictatuur als geen ander zo dichtbij.

Herta Müller woont sinds 1987 in Duitsland. Haar werk werd er onder meer onderscheiden met de Ricarda-Huch-Preis, de Marieluise-Fleisser-Preis, de Kleist-Preis, de Kranichersteiner-Literaturpreis en voor Hartedier ontving zij de Aristeionprijs voor Europese literatuur rn de Irish Book Award.

Het verhaal begint in een studentenhuis in het Roemenië van Ceausescu. Een groep vrienden verzet zich tegen de communistische dictatuur door kleine, maar moedige daden: het lezen van geheime boeken, het fotograferen van wantoestanden, het helpen van dwangarbeiders. Maar aan de spionnen van de geheime dienst valt niet te ontsnappen en de vrienden worden al snel geïntimideerd.

De verschrikking van de Roemeense dictatuur is door haar eigen levenservaringen het vaste thema van Müller. Daarnaast heeft haar werk een grote poëtische kracht. Ze schrijft in een erg beeldende en ritmische taal en ze suggereert meer dan ze vertelt. Niet echt toegankelijk, maar wel heel intrigerend en écht de moeite om te ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten