17 apr 2012

Douglas Coupland van X tot A

 Douglas Coupland heeft inmiddels een hoop romans geschreven die vrij uiteenlopend zijn qua thematiek. Een chronologisch overzicht met een korte verhaallijn kan alvast helpen om je een inzicht te geven in welke Coupland het best bij jou past.




  • Generatie X, vertellingen voor een versnelde cultuur (1991) gaat over de naamloze en verdacht stille generatie die in de jaren zestig werd geboren. De Generatie X’ers in dit boek zijn Andy, Dag en Claire. Zij hebben hun doelloze, met tegenzin volgehouden banen opgezegd en zich teruggetrokken in de Californische woestijn. Daar zijn ze op zoek naar de drastische veranderingen die zin moeten geven aan hun bestaan. Generatie X is een treffend portret van een groep onafhankelijke individuen, die dan wel geen grootse plannen hebben, maar overlopen van onbevredigd verlangen naar zaken van blijvende waarde en naar liefde. Essentieële klassieker.     


  •  De shampoo planeet (1992) Zijn ouders waren hippies, maar de 20-jarige Tyler Johnson voelt zich eerder aangetrokken tot de moderne consumptiemaatschappij. Hij is erg trots op zijn shampooverzameling en ambieert een job in het kantoor dat ooit door zijn moeder bestookt werd met een brandbom. Typische Coupland, minder indringend dan sommige latere boeken en minder relevant als Generatie X. Het blijft natuurlijk wel een leuk geschreven roman. 




  •  Leven na God (1994) bevat volgende kortverhalen:

  • Kleine schepselen
    Mijn hoteljaar
    Dingen die vliegen
    De verkeerde zon
    Gettysburg
    In de woestijn
    Patty Hearst
    1.000 jaar (Het leven na God)
    Niet gelezen


  • Microslaven (1995) Dan, Todd, Michael, Karla, Susan, Abe en Bug zijn zeven jonge computerfreaks in dienst van Microsoft. Echte hobby's hebben de microslaven niet; ze wijden zich dag en nacht aan hun werkgever Bill Gates. Toch beginnen de geeks langzamerhand te beseffen dat het leven meer inhoudt dan hun eendimensionale bestaan. Microslaven is een humoristische en hyperactuele roman over het leven van contactgestoorde computerfanaten bij Microsoft. Persoonlijke aanrader.




  • Vriendin in Coma (1998) Een groep vrienden van de middelbare school bezoekt een feest waarbij één van hen in coma raakt. Al snel blijkt Karen voorlopig niet uit haar coma te ontwaken én zwanger te zijn van Richard. Wanneer Karen 17 jaar na de geboorte van haar dochter toch wakker wordt, voorspelt zij het einde van een wereld vol drank, drugs en zinloos gedrag. Of dit een serieuze voorspelling is...? Aangrijpende roman die een andere kant van Coupland laat zien.



  • Miss Wyoming (2000) Zij is een voormalig deelneemster aan Missverkiezingen voor kinderen. Hij is een ruig levende filmproducent. Zij loopt weg na een vliegtuigongeluk waarbij ze nog geen schrammetje heeft opgelopen. Hij overleeft een medische crisis en heeft een uniek en veelbetekenend plan in zijn hoofd. Ze beginnen ieder aan een nieuw, onbekend traject door Los Angeles op zoek naar het enige ware, de liefde, die geen van beiden ooit gekend heeft. Het is dus onmogelijk dat ze elkaar niet tegen het lijf zullen lopen. Zeker de moeite.



  • Alle families zijn psychotisch (2001) Janet Drummond gaat in gedachten haar drie kinderen af: Wade, die de afgelopen nacht in de gevangenis heeft doorgebracht, de depressieve Brian, die aan zelfmoordneigingen lijdt en die ieder moment kan arriveren met zijn vriendin 'Shw', en tenslotte Sarah, astronaute en de lieveling van de familie, die later die week in Orlando in een raket gelanceerd zal worden. Een aanstekelijke en kolderieke cultuursatire met een overvloed aan humor en ironie, doch mist diepgang.



  • Hé Nostradamus! (2003). Drie jongens slenteren de kantine van een highschool binnen en schieten in koelen bloede een aantal medeleerlingen dood. Douglas Coupland laat vier mensen aan het woord die ieder getuigen over de directe en indirecte verwoesting die de kogelregen aanricht, over geheimen die nooit meer uitgesproken kunnen worden en waarheden die voorgoed verborgen zullen blijven. Hé Nostradamus! is een realistisch en vaak grimmig boek met vaart, spanning en rauwe humor, maar vooral geschreven met een weldadige eerlijkheid en een oprechte liefde voor mensen. Zijn beste roman!


  • Eleanor Rigby (2004) vertelt het verhaal van Liz, een eenzame vrouw van middelbare leeftijd. Liz werkt bij een communicatiebureau en heeft weinig passies of hobby's. Haar leven verandert volkomen wanneer zij een telefoontje uit het ziekenhuis krijgt. Een jongeman heeft haar naam en telefoonnummer op zijn polsbandje staan. Door zijn komst wordt een reeks gebeurtenissen in gang gezet. Eleanor Rigby is bij vlagen oergeestig en hartverscheurend. Zoals bij Vriendin in Coma weet Coupland hier een gevoelige snaar te raken.



  • JPod (2006) Ethan zit met vijf collega-programmeurs 'opgesloten' in JPod. De zes gaan dagelijks het gevecht aan met marketeers, die hun collega's kwellen met idiote wijzigingen in games. Ethans privéleven wordt bepaald door uiteenlopende fenomenen als Hollywood, wietplantages, mensensmokkel, ballroomdansen en de opkomst van China. JPod zit vol woordspelletjes, typografische grapjes en terzijdes, en steekt een mes in het hart van het moderne leven. Minder diepgaand dan Microslaven, maar wel amusant. 



  • De kauwgomdief (2007) We volgen we twee gedesillusioneerde mensen in een megastore voor kantoorartikelen: Roger, een gescheiden man van middelbare leeftijd en Bethany, een negentienjarig gothic meisje met een zwartgallige kijk op het leven. Op een dag stuit Bethany op Rogers dagboek, waarin zij een grote rol blijkt te spelen. Ook ontdekt ze dat Roger bezig is aan een 'Wie is er bang voor Virginia Woolf-achtige' roman, getiteld De handschoenvijver. Ik was niet overtuigd en heb het boek dan ook niet uitgelezen.



  • Generatie A (2009) Generatie A speelt zich af in de nabije toekomst, in een wereld waar bijen zijn uitgestorven. Totdat vijf mensen die elkaar niet kennen in verschillende delen van wereld worden gestoken. Hun gedeelde ervaring verbindt ze op een manier die ze nooit hadden kunnen vermoeden. Generatie A is een zoektocht naar nieuwe manieren van verhalen vertellen in een digitale wereld. Net als in veel van Couplands werk laveert de roman tussen optimisme over de toekomst en existentiële angst. Zie bespreking op deze blog.



  • Speler Een (Player One) verschijnt op 4 juni 2012 in Nederlandse vertaling.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten