1 feb 2012

Jonathan Franzen op de barricade tegen e-boek

Volgens Jonathan Franzen verkiezen ernstige lezers het gedrukte boek. Weg met de e-boeken, vindt de Amerikaanse auteur. Franzen deed zijn opvallende uitspraken op het Hayfestival in het Colombiaanse Cartagena. Hij hield een gloedvol betoog voor de waarde van gedrukte boeken, al sluit hij niet uit dat over vijftig jaar niemand er nog om zal geven.

"Voor echte lezers is een gevoel van permanentie belangrijk", zei Franzen, de auteur van succesvolle romans als Vrijheid en De correcties. Daarmee doelt hij op het gegeven dat een boek een object is dat bestaat in een bepaalde tijd en ruimte en dat het die kwaliteiten niet verliest wanneer je het een paar jaar later opnieuw van de plank neemt. "Alles in ons leven is vloeibaar, maar een tekst verandert niet. Zullen de mensen over vijftig jaar nog steeds dat gevoel hebben? Ik ben bang dat het moeilijk zal zijn om de wereld te laten draaien als niets nog blijvend is. Je hebt die kwaliteit nodig om een systeem van rechtvaardigheid te aanvaarden."

Franzen betwijfelt ook dat je goed kunt schrijven met internet als hulp. Zelf maakt hij de toegang tot het net onmogelijk wanneer hij schrijft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten