14 feb 2013

Jens Christian Grondahl - Voordat we afscheid nemen


In zijn nieuwe roman wijkt Jens Christian Grøndahl af van zijn gekende thema's. De etnische afkomst van het hoofdpersonage Barbara is slechts een gegeven dat geen verdere invloed heeft op het verhaal. Ze is van Indische afkomst en op jonge leeftijd geadopteerd door een Deens gezin. Op later leeftijd zal ze wel naar Calcutta reizen om antwoorden te zoeken, maar daar geland weet ze al niet meer wat ze dacht te vinden. Het leidmotief van deze roman is ontegensprekelijk de grote leeftijdsdrempel tussen Barbara en Marcus. Na acht jaar samen laat Marcus haar op de Akropolis in de steek. Hij wil niet dat ze verder samenleeft met een alsmaar ouder wordende man, hij is al in de zestig, terwijl zij nog de leeftijd heeft om opnieuw te beginnen.
 
Barbara is er het hart van in. Ze wil helemaal niet opnieuw beginnen of kinderen krijgen met een jongere man, maar Marcus is niet van zijn idee te brengen. De breuk is abrupt en ze verlaat hun gezamenlijke woonst in Kopenhagen om terug bij haar moeder in te trekken. Die is ook alleen en werd verlaten omwille van haar overmatig drankgebruik. Het lukt Barbara om langzaam een eigen leven op te bouwen. Ze leert zelfs nieuwe vrienden kennen die haar op sleeptouw nemen. Ondanks diverse bekoringen is ze niet geneigd in te gaan op verschillende avances van potentiële nieuwe levenspartners. Tot ze Asger ontmoet.
 
Deze viriele dertiger brengt haar aan het twijfelen. Hij is immers bereid alles voor haar op te geven. Zijn huwelijk en zijn gezinsleven, hij heeft twee kinderen. Hun kus maakt haar ingeslapen begeerte terug wakker. Met moeite wijst ze hem af, maar ze blijft twijfelen tot op het moment dat ze een telefoontje van een kennis krijgt dat Marcus in Brussel woont. Hij is oud en ziek en weigert de behandeling voor prostaatkanker. Zijn ziekte en ouderdom zorgen ervoor dat hij niet meer als fotograaf de wereld kan rondreizen. Hij ziet dan ook weinig zin in een verlengd bestaan.  
 
Barbara twijfelt geen seconde en zegt haar nieuwe leven op. Ze reist naar Brussel en treft daar een oude, misnoegde man die ze met moeite kan overtuigen dat hij haar fout heeft ingeschat. De weinige tijd die hen nog samen rest, wil ze optimaal benutten. Ze zal hem niet meer verliezen.
 
Voordat we afscheid nemen beschrijft het dagdagelijkse leven in al zijn facetten, wat in het begin soms wat saai kan overkomen. Naarmate je verder leest merk je echter dat deze roman handelt over het echte leven: waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan en de keuzes die we onderweg maken. Het verhaal is geschreven in een klassieke stijl zoals we die ook kennen van bv. Ian McEwen met veel oog voor detail en de dagelijkse beslommeringen van de mooi uitgewerkte personages. Bovenal is Voordat we afscheid nemen een meeslepende roman over vechten tegen hardnekkige vooroordelen en onvoorwaardelijke liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten