12 okt 2012

Mo Yan wint Nobelprijs literatuur

De Chinese schrijver Mo Yan (57) heeft de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen. Hij werd in het Westen vooral bekend door zijn twee boeken die de basis vormden voor de film 'Het Rode Korenveld'.

In 2000 won schrijver Gao Xingjian al de Nobelprijs voor de literatuur. Maar hij wordt door China als een dissident beschouwd en doodgezwegen. Hij heeft de Franse identiteit aangenomen. Voor China is Mo Yan dus de eerste 'officiële' Nobelprijswinnaar voor de literatuur.

Mo Yan is een pseudoniem, het betekent 'spreek niet' in het Chinees. Toepasselijk misschien, want een dissident is Mo Yan dus niet. Tijdens de culturele revolutie zat hij in het leger, in de afdeling literatuur. Hij wordt dan ook beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers van China. Zijn echte naam is Guan Moye.

Het Nobelprijscomité koos hem uit, wegens zijn 'hallucinaire realisme dat volksverhalen, geschiedenis en heden vermengt.'

In zijn werk (romans, kortverhalen en essays) verwerkte hij wel soms sociale commentaar, die hij verwerkte in zijn magisch-realistische stijl. Hij werd dan ook beïnvloed door Gabriel Garcia Marquez.

Mo Yan debuteerde in 1981, met een kortverhaal. Zijn doorbraak kwam er pas enkele jaren later, met de novelle 'Tourning de hong luobo' (in het Frans vertaald als 'Le radis de cristal'). Zijn bekendste romans zijn 'Het rode korenveld' en 'Grote borsten en brede heupen'.

De Chinese overheid reageert verheugd op de keuze voor Mo Yan. Maar de Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei is niet tevreden. Hij vindt dat een auteur met de smet van het regime geen Nobelprijs verdient.

De Nobelprijs voor de literatuur wordt al uitgereikt sinds 1901. Vorig jaar won de Zweedse dichter Tomas Tranströmer deze prestigieuze onderscheiding. (bron : standaard.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten