24 mrt 2012

Hunter S. Thompson - Angst en Walging in Las Vegas

Angst en Walging in Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) is vooral bekend vanwege de verfilming; je ziet al meteen Johnny Depp op de cover staan. Depp is kennelijk een fan van het werk van Hunter S. Thompson, want onlangs speelde hij ook mee in de verfilming van diens roman The Rum Diaries. Het is voor een lezer die de film reeds heeft gezien zowel een vloek als een zegen dat de filmfragmenten constant op het netvlies gebrand staan. Gelukkig zijn de filmvertolkingen van Johnny Depp als Raoul Duke en Benicio Del Toro als zijn geflipte advocaat meer dan voortreffelijk.

De inhoud van deze roman kan als volgt worden samengevat : Een drugsverslaafde sportjournalist trekt samen met zijn bizarre advocaat naar de gokstad Las Vegas om een motorrace te verslaan, maar wordt erg afgeleid door geestverruimende middelen en bizarre ervaringen. De beschrijving van de drugvisioenen en benarde situaties waar de protagonisten in terecht komen zijn vaak hilarisch. Als je de film nog niet hebt gezien, moet je het zelf  allemaal maar ontdekken. In het andere geval blijft het lezen van dit boek nog steeds de moeite waard. Het leest ontzettend vlot en aangenaam en sommige fragmenten komen in de film minder of niet aan bod.

Hunter S. Thompson's typische schrijfstijl staat bekend als gonzo journalistiek. Volgens hem "een schrijfstijl waarvoor het talent van een daadwerkelijk groot journalist, het oog van een kunstenaar en een fotograaf en de kloten van een toneelspeler moeten samensmelten". Werkelijke gebeurtenissen en sociale - en politieke analyses worden vermengd met fictieve geschiedenissen en drugsvisioenen, die veelvuldig aan bod komen in Angst en Walging in Las Vegas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten