26 dec 2011

Haruki Murakami - Slaap

Slaap is mijn eerste kennismaking met Murakami. Dit ogenschijnlijk eenvoudig en korte verhaal heeft me kunnen bekoren met een uiterst heldere vertelstijl. De enkele personages blijven naamloos in de kleine wereld van het hoofdpersonage, een getrouwde vrouw met man en kind. De vrouw kan niet meer slapen, nadat ze ontwaakt uit een nachtmerrie. De volgende dagen geraakt ze niet meer in slaap. Dit is haar vroeger ook al eens overkomen, maar nu is het anders. Ondanks dat ze niet kan slapen, wordt ze niet moe en blijft ze perfect functioneren. Haar omgeving merkt niets en haar 'gewonnen tijd' gebruikt ze om te lezen. Als de slapeloosheid blijft aanhouden, trekt ze er 's nachts meer en meer op uit. Als lezer voel je aan: er staat iets te gebeuren ...

De surrealistische tekeningen zijn gemaakt door de Duitse kunstenares Kat Menschik. De illustraties zijn gebaseerd op het ritme en verloop van het verhaal, wat bijdraagt aan de sfeer. Ze geven hun boodschap echter niet altijd prijs. Sommige zijn duidelijk te herleiden naar Slaap, maar soms is de link lastig te leggen.

Het meest bepalend voor Slaap is de sfeer. De vrouw staat hier centraal en het verhaal draait dan ook rond haar verleden, heden en de algemene veranderingen in haar leven. Zoals het leesgedrag van de vrouw – waarom is ze er ooit mee gestopt? Door verschillende van zulke, ogenschijnlijk nietszeggende gebeurtenissen ontstaat er toch een zekere spanning. Slaap dringt constant aan om verder te lezen.

24 dec 2011

Bret Easton Ellis - De Figuranten


De Figuranten, Bret Easton Ellis' recentste roman,is een vervolg op zijn debuutroman Minder dan Niks. Clay Easton, een van de hoofdpersonages uit Minder dan niks, is inmiddels een succesvol scenarioschrijver die resideert in Los Angeles. Zijn ex Blair is getrouwd met fotomodel Trent. Julian, 35 jaar eerder nog een prostituee, runt nu zelf een escortservice en Rip, Clays dealer, heeft zijn gezicht laten verbouwen. Clay legt het aan met de bloedmooie Rain Turner, een femme fatale en would-be actrice, die meer interesse heeft voor roem dan voor acteerwerk. Clay belooft haar een rol in zijn nieuwste film in ruil voor seksuele gunsten. Als hij echt om haar gaat geven, komt hij erachter dat ze mysterieuze banden heeft met twee van zijn vrienden en met een filmproducer die gruwelijk aan zijn einde komt. Clays leven ontspoort en zijn dwang totcontrole neemt steeds ergere proporties aan.

De Figuranten is een roman/thriller-noir met erg veel plot en intriges. Alle hoofdrol-spelers uit deel één zijn betrokken bij de verwikkelingen in dit verhaal. Het verras-singseffect van De Figuranten is er echter niet meer. Het verhaal is meeslepend, maar niet verbluffend. Enkel voer voor de reeds betaande fans.

22 dec 2011

Tom McCarthy - Dat wat overblijft


Tom McCarthy is voor mij de ontdekking van 2011. C is een van de beste boeken die ik 2011 heb mogen lezen. Als je zo'n "nieuwe" auteur ontdekt, hoop je natuurlijk dat hij al een heel oeuvre heeft bijeen geschreven. In het geval van Tom McCarthy is dit slechts 1 roman, Dat wat Overblijft. Gelukkig weegt de kwaliteit op tegen de kwantiteit, want ook deze roman is een pareltje.

Wat als je op een dag schandalig rijk wordt? Het overkomt het naamloos hoofdpersonage (laten weg hem vanaf nu X noemen) uit Dat wat overblijft. Zijn fortuin komt letterlijk uit de lucht gevallen, wanneer hij na een lange revalidatie een schadevergoeding aanvaardt die hem 8,5 miljoen Pond rijker maakt. De enige voorwaarde is dat hij niets over het voorval mag zeggen.

X slaagt er niet in zijn oude leven te hervatten. Het voelt onecht aan. Alles wat hij doet, lijkt hem banaal tot een vage herinnering hem volledig in beslag neemt. Hij ziet een oud appartementsgebouw, met een scheur in het plafond van de badkamer, met de opstijgende geur van gebakken lever, met haperende pianomuziek op de achtergrond, met zwarte katten op het dak. Hij besluit die herinnering te laten heropvoeren tot in het kleinste detail. Met de hulp van Naz, een regelaar, zoekt hij het juiste gebouw, huurt acteurs in en laat het gebouw precies inrichten zoals hij het zich herinnert om er dan in rond te lopen. Voor X voelt het aan alsof de valsheid van zijn bestaan verdwijnt. Hij laat de personages bewegen zoals hij het wil en kan naar goeddunken zijn gebouw in aan of uit-modus zetten.
                                     

19 dec 2011

De essentie - uitgeverij Luster

De in Antwerpen gevestigde uitgeverij Luster ging van start in 2009 en gaf tot dusver non-fictie boeken uit op het gebied van actua, politiek, business, lifestyle en cultuur. Geleidelijk verschoof en verschuift de focus naar publicaties die te maken hebben met de 'schone zaken des levens'. Onder de benaming "De essentie" brengen mensen met een passie voor de betreffende materie authentieke creaties, inspirerende plekken, oorspronkelijke visies. Die het onderwerp door en door kennen, erover nadenken en er een persoonlijke interpretatie rond ontwikkelen. Schrijvers, samenstellers, fotografen en designers die het maken van een boek niet als werk beschouwen, maar als een privilege. Alleen zo creëer je boeken met een ziel. Publicaties die er niet alleen mooi uitzien, maar die ook iets te vertellen hebben. Boeken kortom, die ons inspireren. En hopelijk u ook.

http://www.uitgeverijluster.be/

18 dec 2011

J.M. Coetzee - In ongenade

Ik heb dit in 1999 Booker Prize winnende boek van Nobelprijswinnaar John Maxwell Coetzee na al die jaren nog eens gelezen en het blijft nog steeds beklijvend. De hoofdpersoon David Lurie, een 52-jarige gescheiden professor aan de universiteit van Kaapstad, begint een affaire met één van zijn studentes. Het loopt uit de hand, hij erkent schuld t.o.v. een onderzoekscommissie doch weigert berouw te tonen . Hij ontvlucht Kaapstad en trekt zich terug op de boerderij van zijn dochter Lucy. Alles verloopt goed, hij helpt zijn dochter met de verkoop van planten en groenten op de markt, hij neemt de verzorging van de honden in de kennel voor zijn rekening en helpt bij de behandeling van gewonde dieren in een naburig dierenkliniekje, tot zij overvallen worden door 3 zwarten die Lurie zwaar toetakelen en zijn lesbische dochter Lucy verkrachten. Lurie wil dat zijn dochter klacht indient doch deze weigert.

Dimitri Verhulst - De intrede van Christus in Brussel

Wat brengt de aankondiging van de komst van Christus op 21 juli zoal teweeg ? Je leest het in 14 hoofdstukken die Verhulst staties noemt. Hij beschrijft in de hem zo typerende bloemrijke taal de situatie van de samenleving in België. Iedereen passeert de revue, politici, de jeugd, de katholieke kerk, het Belgische koningshuis, de intellectuelen, journalisten en asielzoekers, ze krijgen er allen van langs. Verhulst wordt negativiteit verweten zonder dat hij oplossingen aanreikt. Hij is weinig origineel, overdrijft en ridiculiseert enkel. Onterechte kritiek, schrijvers kunnen niet alle problemen oplossen. In zijn betrokkenheid houdt de schrijver ons een spiegel voor en doet ons op deze manier nadenken over ons gedrag. Dit boek is een ode aan België. Verhulst is begaan met België, houdt van België en doet een oproep om over de vele grenzen heen solidair te zijn. Ik vrees dat deze oproep, hoe menselijk ook, dode letter zal blijven doch de taal van Verhulst is dit geenszins.            

17 dec 2011

DBC Pierre - Licht uit in Wonderland


Welk boek neem je mee op vakantie? Liefst een boek waarvan je op voorhand weet dat het je zal bevallen. Dus nam ik de nieuwe roman van DBC Pierre, Licht uit in Wonderland, mee op reis. Sinds zijn debuut Vernon God Little in 2003 meteen de Man Booker Prize in de wacht sleepte, ben ik een onvoorwaardelijke fan van (Dirty But Clean) Pierre. Hij weet met zijn taalvaardigheid bizarre werelden tot leven te brengen, schrijft erg rijk en weeft bevreemdende verhaallijnen samen tot een mogelijke waarheid.

In Licht Uit In Wonderland sleurt hij de achteloze lezer mee op een hallucinogene wereldstedenreis door de ogen en de wereld van hoofdfiguur en neo-antikapitalist Gabriel Brockwell. Deze trip (dit kan u alvast letterlijk nemen) voert de lezer van Londen via Tokio naar het Tempelhof in Berlijn.

15 dec 2011

Roberto Bolano - Amulet



Ik vond dit boek op de afdeling poëzie van de bibliotheek. Ondanks dat het hier wel degelijk een roman betreft, is de vergissing enigszins begrijpelijk. De poëzie staat centraal in dit korte verhaal dat zich afspeelt rond het hoofdpersonage Auxilio Lacouture. Auxilio noemt zichzelf de moeder van de Mexicaans poëzie en laat zich dan ook steeds omringen door jonge en oude Latijns-Amerikaanse dichters. Met al deze (onbekende) namen raak je soms wel de richting kwijt. Sommige passages zijn soms ook erg lang. Zo telde ik een zin van 21 regels.

Wanneer er een geweldadige opstand uitbreekt, sluit Auxilio zich twaalf dagen op in het WC-hokje van de universiteit. Ze lijkt door honger en uitputting haar connectie met de buitenwereld (en de realiteit) kwijt te raken en glipt van de ene herinnering naar een droom waaruit ze ontwaakt om geconfronteerd te worden met haar illusies en weg te zinken in hallucinaties. Een verwarrende, maar fascinerende trip waarin Auxilio diverse jonge en oude dichters ontmoet. De innerlijke belevingswereld van Auxilio vormt een perfecte weerspiegeling van het slagveld dat buiten plaatsvindt; de beruchte studentenopstand van 1968 die op brute wijze werd neergeslagen. 

Bolano slaagt er in mij met zijn bezwerende schrijfstijl te passioneren voor de poëzie.

Johan Harstad - Darlah

Uitgangspunt is een loterij georganiseerd door de NASA om 3 tieners naar de Maan te sturen. We maken kennis met de 3 jongeren die uitgeloot werden en de motieven waarom ze meedoen. De Japanse Midori wil zich onttrekken aan de bekrompenheid van haar ouders, de Franse Antoine wil een afgebroken liefdesrelatie verwerken en de Noorse Mia wil haar band meer bekendheid geven. Eens op de Maan aangekomen wordt de crew aangevallen door vreemde wezens die dubbelgangers zijn en er niet voor terugdeinzen om te moorden. Enkel Mia slaagt er in te ontkomen en terug te keren naar de Aarde of is het wellicht haar dubbelganger ?

8 dec 2011

Johan Harstad - Buzz Aldrin, waar ben je gebleven ?

De eerste kennismaking met deze Noorse schrijver was een voltreffer en ik kijk nu reeds met belangstelling uit of zijn opvolger mij even aangenaam zal verrassen.
De hoofdpersoon Mattias is geboren in 1969, exact op de dag dat Buzz Aldrin als tweede man voet op de maan zet, en dit lot van eeuwige tweede wil hij ook tot het zijne maken. Wanneer zijn werkgever er mee ophoudt en zijn vriendin hem verlaat besluit hij in te gaan op het aanbod van een vriend om met diens band mee te gaan naar de Faeroer-eilanden. Daar aangekomen loopt het verkeerd. Hij wordt er wakker met veel geld op zak en zonder enig besef wat er zich heeft afgespeeld.

7 dec 2011

Sandor Marai - Gloed

Een meesterwerk...

Twee ‘vrienden’ zien mekaar terug na 41 jaar. Hoewel van verschillende afkomst, karakter en rijkdom waren zij onafscheidelijk en brengen hun jeugd samen door. Na het huwelijk van de (latere) generaal verdwijnt Konrad plotseling, tot hij opnieuw opduikt op het landgoed van Henrik. De roman gaat feitelijk over één nacht en over een gesprek tussen twee oude mannen die mekaar voor het laatst zullen zien. Het is haast een monoloog van de generaal die vertelt hoe hij erachter is gekomen dat Konrad hem feitelijk haatte, op het punt stond hem te vermoorden en een relatie had met zijn vrouw (die inmiddels al 20 jaar dood is). Ook hier is er de ontluistering en hoe haat en bedrog verstrengeld zijn met liefde en vriendschap.Marai wisselt die tragedie af met beschrijvingen van een idyllische natuur en omgeving rond hen. Hij wisselt de anekdotes af met algemene beschouwingen over de grote vraagstukken van het leven, wat zijn romans een tijdloos karakter geven. “De andere vraag is of dat niet de werkelijke inhoud van ons leven is geweest, deze pijnlijke aantrekking tot een vrouw die gestorven is … want die ene geheimzinnige persoon die goed of slecht kan zijn, want de intensiteit van de passie hangt niet af van de daden of eigenschappen van het object van onze passie”.

Sandor Marai - Vrede op Ithaca

De nieuwe Marai est arrivé, weze het dan de vertaling van het in 1952 verschenen boek.

Na jarenlange omzwervingen komt Ulysses weer thuis op Ithaca. Hoezeer hij ook verlangde naar huiselijke rust en vrede, voor zijn vrouw en kinderen is hij een vreemde geworden.
Marai laat drie vertellers aan het woord, die ieder hun eigen beeld hebben van de hoofdpersoon : zijn vrouw Penelope, zijn zoon Telemachus en zijn bastaardzoon Telegonus vertellen ieder over de man die ze menen te kennen doch die uiteindelijk niet kunnen weten hoe hij was want zij waren slechts zijn vrouw, zoon en moordenaar.

6 dec 2011

Jennifer Egan - Bezoek van de Knokploeg


Deze vierde roman van de Amerikaanse schrijfster Jennifer Egan is een schot in de roos. De Amerikaanse kreeg er dit jaar zelfs de begeerde Pulitzer Prize voor.

Toch is Bezoek van de knokploeg zeker geen conventionele roman. Egan heeft de verschillende verhalen (13 hoofd-stukken) in eerste instantie los van elkaar geschreven, maar kon ze door onverwachte links toch aan elkaar haken om zo een groter verhaal te vertellen.

De protagonisten zijn duidelijk Bennie en Sasha, maar rond hen figureren verschillende  nevenpersonages. Soms zijn die cameo’s zo kort dat je als lezer goed moet opletten om de link met de andere delen te ontdekken. Zo komt Scotty in drie hoofdstukken voor in drie verschillende periodes van zijn leven (jeugdige roem, jaren van verval en comeback). Ook van Sasha en Bennie worden verschillende periodes van hun leven belicht, maar nooit in chronologische volgorde. Dat maakt het niet altijd even gemakkelijk om te volgen en het duurt soms een paar bladzijden per hoofdstuk alvorens je terug kan aanhaken. Het grote pluspunt is wel dat elk deel op zichzelf staat en erg genietbaar is.

5 dec 2011

Misser van de maand


James Frey - Het Laatste Testament van de Bijbel (2011)
 
In het najaar van 2005 werd James Frey met In duizend stukjes wereldberoemd in Amerika toen Oprah Winfrey zijn 'autobiografie' bewierookte en selecteerde voor haar boekenclub.
 
De Amerikanen volgden Oprahs advies gedwee en kochten massaal Freys rauwe relaas over zijn verleden als gewelddadige drugs- en alcohol-verslaafde. Tot de website The Smoking Gun drie maanden later onthulde dat Frey veeleer een koorknaap dan een crimineel geweest was, en dat In duizend stukjes eerder het label 'roman' verdiende dan 'autobiografie'. Winfrey schold Frey in haar show uit voor bedrieger en zijn uitgever zette hem op straat.

4 dec 2011

Chuck Palahniuk - Rant

Sinds vorig jaar heb ik Chuck Palahniuk herontdekt en heb ik vier van zijn recentste romans gelezen. Rant vond ik de beste.

Dit is het levensverhaal van Buster Casey, onder vrienden beter bekend als Rant. Vreemd genoeg komt Buster zelf niet aan het woord, hij is immers overleden. Rant is geschreven in de vorm van een verbale documentaire: (jeugd)vrienden, familie, kennissen en vijanden beschrijven het opmerkelijke leven van de protagonist.
 
Buster Casey was een opmerkelijk kind met vreemde hobby's. Hij besmet een bijna voltallige generatie meisjes met rabiës, vindt op miraculeuze wijze blikken vol met geld, beschikt over een uitzonderlijk reukvermogen en overal waar hij komt, lijken mensen op een bizarre manier dood te gaan.

29 nov 2011

Paul Auster - Sunset Park


Paul Auster schrijft romans waarin je als lezer wordt meegevoerd van de ene in de andere verrassende verhaalwending. Toeval en aandacht voor complexe familieverhoudingen, maar ook verwijzingen naar andere literatuur, kunst of sport spelen daarbij een grote rol. Die ingrediënten zitten ook weer in zijn nieuwste roman, Sunset Park. Toch ademt deze roman meer rust uit dan zijn voorgangers.        
                                                                                             
Het schulgevoel van Miles voor de dood van zijn broer Bobby loopt als een rode draad door het verhaal. Miles loopt thuis weg en vertrekt naar Florida om zijn eigen leven te beginnen. Zijn vader blijft hem zoeken en vindt hem uiteindelijk, maar durft zijn zoon niet meer te benaderen. De eerste stap zal van Miles zelf moeten komen. Die moet Florida ontvluchten om aan de familie van zijn nieuwe vriendin te ontsnappen en neemt zijn intrek in een kraakpand in Sunset Park, Brooklyn waar zijn vriendinnetje Pilar hem zal komen vergezellen als ze achttien wordt. Het leven van de andere bewoners van het kraakpand, waaronder zijn vroegere vriend, Bing Nathan worden ook belicht in de marge. Als Miles in Brooklyn zit, staat zijn moeder op de planken in New York...

Douglas Coupland - Generatie A


Een stuk of tien romans na Generatie X komt Douglas Coupland nu met Generatie A. Geen vervolg, wel een nieuwe verhaal voor een nieuwe generatie. Coupland neemt ons mee naar de nabije toekomst waarin vliegen en autorijden weer een luxe zijn, de voedingsindustrie voor extreme monocultuur heeft gezorgd en iedereen overal online is. Ook zijn de bijen uitgestorven, wat grote gevolgen heeft. Fruit is schaars en veel planten zijn uitgestorven. Wanneer vijf jongeren op korte periode worden gestoken door een bij, worden de instanties op de hoogte gebracht die hen opsporen en onderbrengen in een ondergronds lab. De vijf uitverkorenen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze waren op dat moment online en zichtbaar voor de rest van de wereld.

26 nov 2011

Julian Barnes - Alsof het voorbij is


Ik ben altijd zeer benieuwd naar auteurs die prestigieuze prijzen winnen, zoals de recente winnaar van de Man Booker Prize. Dit boek stond op me te wachten, aangeraden door een eerdere lezer, toen ik de bibliotheek binnenkwam.

In Alsof het voorbij is volgt de lezer Tony Webster, die een schijnbaar gemiddeld leven geleden heeft. In zijn jeugd schermden hij en zijn vrienden met grote woorden en ideeën, gehaald bij een Russische roman hier of een filosoof daar. De tijd heeft Tony Webster intussen ingehaald. Ineens is hij een man van middelbare leeftijd, die met weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière en een huwelijk gehad, een best makkelijke scheiding. Hij heeft zeker nooit geprobeerd iemand pijn te doen. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen.

Wat me meteen opviel aan dit boek was de menselijke tragiek die heel het verhaal door wordt gesuggereerd. Tot aan het sterk plotgedreven einde schuwt de auteur grote ingrepen, wat helemaal strookt met het alledaagse uitgangspunt van de roman. Julian Barnes heeft een poëtische, natuurlijke stijl die bovenal begrijpt dan een ontroerend verhaal niet om grote effecten vraagt, hoewel het einde zeer verrassend is.

25 nov 2011

Roberto Bolano - Het Derde Rijk


Roberto Bolaño publiceerde postuum een heel oeuvre, waaronder de eerste grote roman van de 21ste eeuw (2666). Hij is dood en hij is een hype. Hij blijkt immers na zijn dood de wereld een hele schatkamer aan romans te hebben nagelaten.
                                          
Het Derde Rijk is geen boek over de Tweede Wereldoorlog, maar over een bordspel waarin het verloop van de Tweede Wereldoorlog wordt nagespeeld, al dan niet met andere afloop. Wanneer Udo op vakantie aan de Costa Brava bevriend raakt met een mysterieuze, verminkte man die 'de Verbrande' wordt genoemd, leert hij hem het spel. Zijn leerling blijkt talentvol, mogelijk nog beter dan de kampioen zelf. Maar 'de Verbrande' neemt het spel te serieus, en de grens tussen fantasie en realiteit wordt angstaanjagend wazig.

Deze literaire thriller is opgebouwd uit ontelbare suggesties. Udo raakt verwikkeld in steeds grotere raadsels, het spel lijkt consequenties te hebben die doordringen tot in het echte leven. Het Derde Rijk is een roman die doet verlangen naar meer.

21 nov 2011

De Bibliotheek, je vriend

Voor mensen die van literatuur houden is de bibliotheek natuurlijk je beste vriend. Vandaag voelde ik de lokroep en begaf ik me met grote verwachting ter plaatse. Ik werd niet teleurgesteld. Op een klein rek kan iedereen zijn of haar favoriete boek plaatsen, dat ze pas hebben gelezen, om het andere lezers aan te prijzen. Een goed idee volgens mij en het boek dat er nu stond, daar zat ik nu nét op te wachten.

Philip Roth - Nemesis


Philip Roth geldt als een van de grote hedendaagse Amerikaanse schrijvers. Ik had nog niets van hem gelezen, dus begon ik maar met zijn recentste roman, Nemesis, wat 'gevaar' betekent.

De zomer van het oorlogsjaar 1944. Het is tropisch warm in het stadje Newark, vlak bij New York. Nadat in juni in de Italiaanse wijk een eerste geval van kinderverlamming is vastgesteld, lijkt de besmetting snel uit te breiden. Er bestaat nog geen vaccin tegen polio en geen enkel medicijn brengt soelaas. De 23-jarige gymnastiekleraar Bucky Cantor houdt tijdens de zomervakantie een oogje in het zeil op de speelplaats waar de kinderen uit de buurt dagelijks komen spelen. Zijn verloofde Marcia smeekt hem de stad te ontvluchten als de poliobesmetting ook slachtoffers maakt onder de kinderen op het speelplein. Ze wil dat hij een job als watersportinstructeur in een zomerkamp in de bergen aanneemt. Bucky wil ‘zijn kinderen’ niet in de steek laten. Maar uiteindelijk verruilt hij het broeierige, muffe Newark toch voor het frisse, ongerepte Indian Hill in het Poconosgebergte. Na een tijd krijgt Bucky last van gewetenswroeging.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste 50 pagina's moest doorworstelen; niet omdat het moeilijk was geschreven; Roth heeft een heel toegankelijke vertelstijl, maar omdat het geheel me een beetje te verhalend en belerend overkwam. Nadien blijkt echter dat je deze introductie nodig hebt om de rest van het boek volledig te begrijpen. Nemesis betekent letterlijk gevaar en staat hier voor de grote polio-uitbraak tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Naarmate het boek verdergaat, begin je meer mee te leven met het hoofdpersonage Bucky en zijn onmogelijke keuze en het daarbij horende schuldgevoel. Het derde en laatste hoofdstuk laat je als lezer verbouwereerd achter. Prachtige roman waar je na het lezen nog lang over blijft nadenken.

20 nov 2011

Joshua Ferris - De Naamlozen

De Naamlozen van Joshua Ferris stond in een lijst met te verschijnen boeken die je in 2011 zeker moest lezen.

Tim Farnsworth is vennoot in een prestigieus advocatenkantoor, heeft een mooie vrouw, een eigenzinnige maar lieve dochter en een kast van een huis in een buitenwijk van New York. Maar dan gaat het mis. Op een dag staat hij op en loopt hij de deur uit. En hij blijft lopen. De Naamlozen begint wanneer Tim wakker wordt in de taxi die hem naar huis heeft gebracht. Een paar uur daarvoor is hij zijn kantoor uitgelopen, de straat op, de vrieskou in, langs een eindeloze stoet van voetgangers. De loopaanval eindigt als hij totaal uitgeput neervalt. Zoals de vorige keren. Dokters aller landen hebben zich al over Tim gebogen. Noem een behandeling en hij heeft ze ondergaan. Er zijn periodes geweest dat hij vastgeketend werd aan zijn bed. Psychiaters schrijven zijn ziekte toe aan een fysieke stoornis, terwijl de neurologen het op iets van psychische aard houden. Zelf beweert hij dat het lichamelijk is. Als de drang komt opzetten, is er niks aan te doen.

De naamlozen gaat niet alleen over een gekke ziekte van het hoofdpersonage, maar ook over de impact hiervan op zijn gezin. Joshua Ferris hanteert een zuivere en duidelijke schrijfstijl en is er in geslaagd om de spanning de hele roman lang hoog te houden. Ik heb alvast erg genoten van dit boek en zal de auteur zeker blijven volgen. Een ontdekking !

11 nov 2011

Andrew Kaufman - Al mijn Vrienden zijn Superhelden (2009)

Geïntrigeerd door de titel van dit kortverhaal, besloot ik het te lezen. Het eerste wat opvalt, is dat je de titel heel letterlijk moet nemen.

Tom woont in Toronto. Hij is getrouwd met De Perfectioniste, een vrouw die erin slaagt alles perfect te maken. Al haar vrienden, en dus ook zijn vrienden, zijn superhelden. Op hun huwelijksfeest wordt ze gehypnotiseerd door haar ex-vriend Hypno. Vanaf dan is Tom voor haar onzichtbaar. De Perfectioniste besluit te vertrekken uit Toronto om in Vancouver opnieuw te beginnen. Tom gaat haar achterna. Zal de liefde van Tom het halen van de hypnotiserende gaven van Hypno?

Dit kleine boekje (120 p.) wist me echt te charmeren. Het begin is wat rommelig, maar naarmate je verder leest, raak je gewend aan de korte zinnen en ingevoegde passages over verschillende superhelden. Hun superkrachten zijn eigenlijk de uitvergroting van een belangrijk kenmerk van hun persoonlijkheid (een sociale fobie, een menselijk tekort, ...). Het verhaal is daardoor heel herkenbaar en toch apart.

9 nov 2011

Chuck Palahniuk - Snuff


Als grote fan van Palahniuk kocht ik zijn nieuwe boek meteen toen ik het in de winkel zag liggen. Mijn vrouw keek toch even bedenkelijk toen ze de korte inhoud las.

Pornofilmster Cassie Wright wil een wereldrecord vestigen door zich op de filmset achterelkaar door zo veel mogelijk mannen – ze hebben er 600 kunnen optrommelen – te laten nemen en aan het einde van de film te sterven.

Er zit veel humor in Snuff, maar halverwege het boek neem de intrige het over. Afwisselend komen vier protagonisten aan het woord, waardoor de constructie van het verhaal overeind blijft en er naar een climax wordt toegewerkt. Dit sappig verhaal lees je in één ruk uit!

‘Ik wil gehaat worden voor mijn boeken’, beweerde de Amerikaanse cultauteur Chuck Palahniuk onlangs in een interview. Hij gaat er bijvoorbeeld prat op dat, wanneer hij een lezing geeft, sommige van zijn toehoorders vol walging weglopen of zelfs flauwvallen, omdat hij zoveel ranzige en weerzinwekkende details over geweld of seks in zijn verhalen en romans stopt.


8 nov 2011

Nieuwe Jonathan Safran Foer onvertaalbaar

Ik heb gisteren de nieuwe roman van Jonathan Safran Foer, Tree of Codes, op de Antwerpse boekenbeurs zien liggen en ik denk niet dat deze zal vertaald worden.

6 nov 2011

Info Blog

Liefde voor de Roman is een blog over hedendaagse romans en tijdloze klassiekers aangevuld met interessante weetjes over literatuur. Deze blog pretendeert niet alles te weten over literatuur. Inbreng en reacties van derden worden zeker geapprecieerd.

5 nov 2011

Misser van de maand

John Niven - Kill Your Friends (2009)

Fans van Douglas Coupland en Bret Easton Ellis kan ik enkel aanraden het volledige oeuvre van beide heren te lezen en zich niet te laten verleiden tot het lezen van dit slap afkooksel.

The Cult's top 10 Books of 2010

Op onderstaande site vind je de tien beste boeken van 2010 volgens Chuck Palahniuk's boekenclub.
http://chuckpalahniuk.net/news/the-cults-top-10-books-of-2010

Michel Houellebecq - nieuwe kaftjes

Conform de layout van zijn nieuwe roman, De Kaart en het Gebied, zijn enkele van Michels oude romans in een nieuw kaftje gestoken.

4 nov 2011

Tom McCarthy - C


Ik ben pas omvergeblazen door een boek van een auteur die me tot op heden onbekend was - C van Tom McCarthy.C vertelt over het spectaculaire leven van Serge Carrefax, een jongen die aan het begin van de twintigste eeuw in Engeland opgroeit. Zijn vader, de directeur van een school voor dove kinderen, experimenteert in zijn vrije tijd met draadloze communicatiemiddelen. Serge groeit op tussen het lawaai en de stilte, samen met zijn briljante maar getroebleerde zus Sophie. Na de verdachte dood van zijn zus (zelfmoord, ongeluk?) verlaat Serge het ouderlijk huis en trekt de wijde wereld in. Een verbluffend verhaal volgt, waarin we getuige zijn van de avonturen van Serge als marconist tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn gevangenschap in een Duits kamp, zijn drugsgebruik tijdens de roaring twenties in Londen en een ijzingwekkende scène in een Egyptische tombe.

C heeft me weten te boeien door zijn dromerige vertelstijl (eigen aan het hoofdpersonage). Het boek is geen hapklare brok, sommige passages heb ik moeten herlezen om ze volledig te vatten. Vooral het atypische middengedeelte over de eerste wereldoorlog kon ik (geen fan van het geschiedkundige genre) bijzonder smaken. Het einde vond ik daarentegen wat tegenvallen.