22 dec 2011

Tom McCarthy - Dat wat overblijft


Tom McCarthy is voor mij de ontdekking van 2011. C is een van de beste boeken die ik 2011 heb mogen lezen. Als je zo'n "nieuwe" auteur ontdekt, hoop je natuurlijk dat hij al een heel oeuvre heeft bijeen geschreven. In het geval van Tom McCarthy is dit slechts 1 roman, Dat wat Overblijft. Gelukkig weegt de kwaliteit op tegen de kwantiteit, want ook deze roman is een pareltje.

Wat als je op een dag schandalig rijk wordt? Het overkomt het naamloos hoofdpersonage (laten weg hem vanaf nu X noemen) uit Dat wat overblijft. Zijn fortuin komt letterlijk uit de lucht gevallen, wanneer hij na een lange revalidatie een schadevergoeding aanvaardt die hem 8,5 miljoen Pond rijker maakt. De enige voorwaarde is dat hij niets over het voorval mag zeggen.

X slaagt er niet in zijn oude leven te hervatten. Het voelt onecht aan. Alles wat hij doet, lijkt hem banaal tot een vage herinnering hem volledig in beslag neemt. Hij ziet een oud appartementsgebouw, met een scheur in het plafond van de badkamer, met de opstijgende geur van gebakken lever, met haperende pianomuziek op de achtergrond, met zwarte katten op het dak. Hij besluit die herinnering te laten heropvoeren tot in het kleinste detail. Met de hulp van Naz, een regelaar, zoekt hij het juiste gebouw, huurt acteurs in en laat het gebouw precies inrichten zoals hij het zich herinnert om er dan in rond te lopen. Voor X voelt het aan alsof de valsheid van zijn bestaan verdwijnt. Hij laat de personages bewegen zoals hij het wil en kan naar goeddunken zijn gebouw in aan of uit-modus zetten.
                                     
Door beleggingen blijft zijn vermogen ondertussen stijgen en nieuwe projecten volgen. Nadat X een banaal incident in een bandengarage heeft meegemaakt, laat hij ook deze gebeurtenis heropvoeren. Een roterend team van acteurs moet de scène in een eindeloze loop naspelen, zodat hij op elk moment van de dag opnieuw kan toekijken. Verdere projecten hebben niets meer met zijn herinneringen te maken, maar komen uit de krant of uit zijn fantasie. Zo laat X een moord op straat naspelen waarin hij het slachtoffer speelt en laat hij een bankoverval ensceneren waaraan hij deelneemt. De herbelevingen blijken echter nefast voor zijn brein en hij raakt regelmatig in urenlange trances. Zijn drang naar echtheid wordt steeds groter, wat uiteindelijk faliekant afloopt.

In deze spannende roman wordt de lezer meegezogen in een fantastisch avontuur. Je supportert aanvankelijk voor de megalomane plannen van het hoofdpersonage. De vraag is echter hoe ver we hem kunnen blijven volgen in zijn zoektocht naar de perfecte herinnering... Dat wat overblijft zorgt voor een hernieuwde kijk op het leven met fascinatie voor het alledaagse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten