17 dec 2011

DBC Pierre - Licht uit in Wonderland


Welk boek neem je mee op vakantie? Liefst een boek waarvan je op voorhand weet dat het je zal bevallen. Dus nam ik de nieuwe roman van DBC Pierre, Licht uit in Wonderland, mee op reis. Sinds zijn debuut Vernon God Little in 2003 meteen de Man Booker Prize in de wacht sleepte, ben ik een onvoorwaardelijke fan van (Dirty But Clean) Pierre. Hij weet met zijn taalvaardigheid bizarre werelden tot leven te brengen, schrijft erg rijk en weeft bevreemdende verhaallijnen samen tot een mogelijke waarheid.

In Licht Uit In Wonderland sleurt hij de achteloze lezer mee op een hallucinogene wereldstedenreis door de ogen en de wereld van hoofdfiguur en neo-antikapitalist Gabriel Brockwell. Deze trip (dit kan u alvast letterlijk nemen) voert de lezer van Londen via Tokio naar het Tempelhof in Berlijn.

Al in de tweede zin van het verhaal laat de schrijver ons meedelen dat Gabriel Brockwell zelfmoord wil plegen. Maar voor die finale exit wil onze jonge vriend nog eens het varken uithangen. Hij ontvlucht zijn ontwenningskliniek in Londen, casht het geld van zijn linkse actiegroep en trekt naar Tokio op zoek naar zijn jeugdvriend Smuts die als kok in een restaurant werkt waar de plaatselijke 'nouveaux riches' niet alleen komen schransen maar ook kicks zoeken. Wanneer een doodskus met een exotische vis fataal afloopt, trekt Gabriel halsoverkop naar Berlijn waar zijn vader ooit een nachtclub runde. Hij ontmoet er de oude zakenpartner van zijn vader die aan lager wal zit. In een poging hem erbovenop te helpen, raakt Gabriel betrokken bij de organisatie van een ultiem bacchanaal met epische proporties.

DBC Pierre schets naast de begrafenisstoet van zijn hoofdpersonage een dolgedraaide vrije markteconomie die aanzet tot de meest platte, blinde consumptie. Het nihilisme en sarcasme spat bij momenten van de bladzijden. Alleen al van het lezen raak je bedwelmd van de cocktail van legale en illegale drugs waarop Gabriel leeft. Maar toch is Licht uit in wonderland soms gewoon ook ontroerend, ja zelfs herkenbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten