5 dec 2011

Misser van de maand


James Frey - Het Laatste Testament van de Bijbel (2011)
 
In het najaar van 2005 werd James Frey met In duizend stukjes wereldberoemd in Amerika toen Oprah Winfrey zijn 'autobiografie' bewierookte en selecteerde voor haar boekenclub.
 
De Amerikanen volgden Oprahs advies gedwee en kochten massaal Freys rauwe relaas over zijn verleden als gewelddadige drugs- en alcohol-verslaafde. Tot de website The Smoking Gun drie maanden later onthulde dat Frey veeleer een koorknaap dan een crimineel geweest was, en dat In duizend stukjes eerder het label 'roman' verdiende dan 'autobiografie'. Winfrey schold Frey in haar show uit voor bedrieger en zijn uitgever zette hem op straat.


Volgens de flaptekst van Freys nieuwste roman was In duizend stukjes klein bier in vergelijking met wat hij ons nu serveert. Sommige Amerikaanse critici prezen het boek de lucht in (‘Briljant, briljant, briljant’ volgens “The Financial Times”), anderen boorden het de grond in (‘Een schaamteloze faker’ die een boek schreef dat vooral ‘irriteert’, volgens “The Guardian”).

Ik raakte al vrij snel geïrriteerd door de amateuristische schrijfstijl, de eendimensionale karakters en de pompeuze benadering van het verhaal door de schrijver. Wat mij betreft: te mijden !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten