Een stuk of tien romans na
Generatie X komt Douglas Coupland nu met
Generatie A. Geen vervolg, wel een nieuwe verhaal voor een nieuwe generatie. Coupland neemt ons mee naar de nabije toekomst waarin vliegen en autorijden weer een luxe zijn, de voedingsindustrie voor extreme monocultuur heeft gezorgd en iedereen overal online is. Ook zijn de bijen uitgestorven, wat grote gevolgen heeft. Fruit is schaars en veel planten zijn uitgestorven. Wanneer vijf jongeren op korte periode worden gestoken door een bij, worden de instanties op de hoogte gebracht die hen opsporen en onderbrengen in een ondergronds lab. De vijf uitverkorenen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze waren op dat moment online en zichtbaar voor de rest van de wereld.
De tweede helft van het boek bestaat uit verhalen die de uitverkorenen elkaar vertellen als ze op een eiland zijn samengebracht voor een onduidelijk wetenschappelijk experiment. Dan wordt pas duidelijk dat
Generatie A niet over bijen, drugs of nieuwe technologie gaat, maar over de functie van het vertellen van verhalen in een digitaal beleefde cultuur. Alleen door onze levens als verhalen te zien, kunnen we de wereld en onszelf begrijpen.
Ik heb alle boeken gelezen van Douglas Coupland en vind dit persoonlijk een van zijn betere werken. Het is fris, er zit voldoende humor in en toch doet het je nadenken. De wereld die Coupland hier oproept verschilt immers niet zo gek veel van de onze.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten