24 apr 2014

Gouden Boekenuil voor Joost de Vries

Joost de Vries heeft de Gouden Boekenuil gewonnen. Hij krijgt de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen voor het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar voor zijn roman De republiek. De prijs van de Lezersjury gaat naar Stefan Hertmans voor Oorlog en terpentijn.

In zijn rapport heeft de jury het over een ‘boek dat inslaat als een bom’. De juryleden kenden de prijs unaniem toe aan De republiek, die wordt omschreven als ‘een boek waarin de oorlog nawerkt tot in het heden, waarin ideeën botsen, partners clashen en collega’s vechten, waarin wapengekletter niet toevallig ook een computerspel is. Het bekroonde boek staat immers met beide benen in het nu, het thematiseert de verwarring van dit tijdsgewricht, het verkent een nieuwe en verfrissende omgang met schijn en wezen, het treedt intelligent in dialoog met divers cultureel erfgoed. En dat alles in een uitgepuurde stijl en internationale klasse ademend.’

Joost de Vries, kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer, debuteerde in 2010 met Clausewitz, een roman die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs. De Gouden Boekenuil is goed voor 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.


Lezersjury bekroont Oorlog en terpentijn

De Vlaame auteur Stefan Hertmans kreeg de prijs van de honderdkoppige Lezersjury voor Oorlog en terpentijn. Hertmans krijgt 2.500 euro en een pen van Montblanc. ‘Ik sloeg dit boek op een onbewaakt ogenblik open en het liet mij niet meer los. Zo mooi geschreven, zo evenwichtig gecomponeerd’, was een van de commentaren van de lezersjury. (bron : standaard.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten