24 apr. 2014

Matt Greene - Hou je mond en zeg iets

Soms is een toffe kaft en een catchy titel genoeg om je aandacht te trekken. Hou je mond en zeg iets van Matt Greene heeft beiden en kon dan ook op mijn belangstelling rekenen. Het verhaal gaat trouwens over de denkwereld van een bijzondere jongen, een concept dat vorig jaar al resulteerde in enkele interessante romans. Alex is dertien en heeft net een ingrijpende operatie achter de rug om een hersen-tumor te verwijderen. Daarenboven zitten zijn ouders in een huwelijkscrisis. Zijn kijk op de wereld is na de operatie danig veranderd. Hij heeft een obsessie ontwikkeld met taal en cijfers. Is dit een bijverschijnsel van zijn aandoening of een verdedigingsmechanisme tegen alles wat zijn gekende leefwereld bedreigt?

Beide ouders willen hem, na de operatie nog meer, op hun eigen manier beschermen. Zijn moeder spreekt altijd de waarheid, nadat hij haar eens op een leugentje voor bestwil had betrapt. Vader is meer het type lolbroek die Alex met woordspelletjes voor de gek tracht te houden. Sinds vader moeder niet meer kan doen lachen, zit hun huwelijk in het slop. Met dit soort logica loopt Alex' hoofd over. En waarom doet iedereen na de ingreep zo zijn best om het hem naar zijn zin te maken?

Op school is dit ook het geval. Een meisje dat hem amper zag staan, komt nu zelfs bij hem thuis langs. En zelfs de bully van de klas wil ineens zijn vriend zijn. Alex laat het hem niet zomaar overvallen, maar stelt zich (terecht) vragen bij deze nieuwe situatie. Waarom is zijn cavia Jaws 2 neerslachtig geworden sinds zijn terugkeer uit het ziekenhuis? En waarvoor staat het recente verwengedrag van zijn ouders, trachten ze daarmee iets te verbergen?

Op aanraden van zijn vriendin Chloe gaat Alex na of zijn vader overspelig is. Maar zijn zoektocht wordt bemoeilijkt door de toevallen die hij nog af en toe krijgt. Als hij koper in zijn mond proeft is het al te laat, maar kan hij nog wel de nabije toekomst voorzien. Alex komt langzaam tot het besef dat niet alles is wat het lijkt en zijn fantasie het echte leven in de weg kan staan.

Hou je mond en zeg iets is een originele roman vanuit het perspectief van een bijzondere dertienjarige. Zijn levensvisie is vaak abstract en voor een opgroeiende tiener denkt hij veel na over alles wat hij doet en hem overkomt. Dat zorgt voor grappige anekdotes en scherpe observaties (zijn unieke kijk op porno). De vertelstijl wordt volledig beheerst door Alex' gedachten en kan soms chaotisch overkomen. Toch kan je niet anders dan sympathie hebben voor de lotgevallen van deze gevoelige jongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten