18 apr 2014

Schrijver Gabriel García Márquez overleden


De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, bekend van zijn boeken 'Honderd jaar eenzaamheid' en 'Liefde in tijden van cholera', is overleden in zijn huis in Mexico-Stad. Dit heeft de Spaanse krant El País vanavond gemeld op zijn website. De winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur werd 87 jaar oud. De 87-jarige Nobelprijswinnaar keerde vorige week terug naar zijn huis, nadat hij acht dagen in het ziekenhuis had gelegen met een zware longontsteking.

Gabriel García Márquez werd vijftien jaar geleden getroffen door lymfeklierkanker. Volgens de Mexicaanse krant El Universal had die zich opnieuw gemanifesteerd, met uitzaaiingen naar onder meer longen en lever, wat niet bevestigd werd. De familie van García Márquez en zijn dokters zouden gezamenlijk hebben besloten om hem niet meer te behandelen na zijn zware longontsteking, maar hem thuis "palliatieve zorgen" toe te dienen.

Lokale media berichtten donderdag als eersten over het overlijden. Later bevestigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos het nieuws via Twitter. "Duizend jaar eenzaamheid en verdriet voor de dood van een van de grootste Colombianen ooit", klonk het. "Reuzen sterven nooit."

García Márquez woonde sinds 1961 in Mexico, maar verbleef ook periodes in Cartagena, Barcelona en Havana. Hij had zich al jaren teruggetrokken uit het openbare leven.

De schrijver was wereldberoemd dankzij werken als 'Honderd jaar eenzaamheid' en 'Liefde in tijden van cholera' en ontving in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij wordt door velen beschouwd als de beste Spaanstalige schrijver sinds Miguel de Cervantes en een van de belangrijkste schrijvers van het 'magisch realisme', een stijl die zich kenmerkt door de aanwezigheid van elementen van fantasie in een realistisch kader. Ook was hij een van de vaandeldragers van de Latijns-Amerikaanse literaire boom van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. (bron : demorgen.be)

Dankzij Kafka schrijver

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. In 1947 verhuisde hij naar Bogotá om rechten te studeren aan de Universidad Nacional de Bogotá, maar die studie voltooide hij niet. In Bogota kwam hij, naar verluidt na het lezen van Kafka's 'De Gedaanteverwisseling', tot het besef dat hij schrijver wilde worden.

Hij werkte nadien in Baranquilla als columnist voor El Heraldo en later in Bogotá als verslaggever en filmrecensent voor El Espectador. Na een kritisch verhaal over overheidspropaganda in 1955 werd hij even naar Europa gestuurd. Een paar jaar later vestigde hij zich in Venezuela.

Castro

In 1958 trok hij terug naar Barranquilla in Colombia en trouwde met Mercedes Barcha met wie hij twee zonen, Rodrigo en Gonzalo, kreeg. Het koppel verhuisde naar Cuba waar hij over de communistische revolutie van Fidel Castro berichtte. De vriendschap met Castro leidde tot het oprichten van een filiaal van Castro's persbureau Prensa Latina in Bogotá.

In 1961 verhuisde hij naar New York als correspondent voor Prensa Latina. Na bedreigingen door de CIA en Cubaanse vluchtelingen verhuisde hij naar Mexico, waarna hem de toegang tot de VS tot 1971 ontzegd werd.

Nobelprijs

In 1967 zou hij zijn meest gewaardeerde werk publiceren: 'Honderd jaar eenzaamheid'. De roman is in meer dan 25 talen vertaald en ging meer dan vijftig miljoen keer over de toonbank.

Vanaf 1975 reisde García Márquez tussen verschillende steden zoals Mexico, Cartagena, Havana en Parijs.

In 1982 werd hij bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur. In 2002 publiceerde hij zijn autobiografie 'Leven om het te vertellen'. Eind 2004 verscheen 'Herinnering aan mijn droeve hoeren', een onorthodox liefdesverhaal tussen een oude man en een jonge prostituee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten