15 apr. 2014

Donna Tartt wint Pulitzer Prize voor fictie


De 50-jarige Amerikaanse schrijfster Donna Tartt heeft de Pulitzerprijs voor fictie gewonnen met haar roman ‘The Goldfinch’, in het Nederlands vertaald als ‘Het Puttertje’. De roman is, aldus de jury, ‘wondermooi geschreven’ en de karakters zijn ‘uitmuntend neergezet’. Tartt verwierf ruim twintig jaar geleden grote bekendheid met haar debuutroman ‘The Secret History’ (De verborgen geschiedenis, 1992).
 
‘Het Puttertje’ beschrijft de strijd die een jongen moet leveren nadat zijn moeder bij een museum-bezoek door een bomaanslag om het komt.
De 13-jarige raakt onverhoopt in het bezit van het schilderij ‘Het Puttertje’, een meesterwerk van de 17de eeuwse Nederlandse schilder Carel Fabritius, uit de School van Rembrandt.
 
Hoewel hij weet dat hij fout handelt, houdt het hoofdpersonage het werk veertien jaar lang verborgen. Intussen ontspoort langzaamaan zijn levensstijl.
 
Tartt is niet bepaald een veelschrijfster. ‘Het Puttertje’ is pas haar derde roman in een kwarteeuw. Na ‘De verborgen geschiedenis’ volgde nog, in 2002, ‘The Little Friend’ (De kleine vriend). (bron : standaard.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten