5 sep 2012

Dave Eggers - Een hologram voor de koning



Dave Eggers is een van de grote hedendaagse schrijvers van deze eeuw met bekende romans als Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit, Wat is de Wat en Zeitoun. Hij kreeg al verscheidene onderschei-dingen voor zijn werk. Een hologram voor de koning , zijn meest recente roman, is slechts de eerste die ik van deze auteur aanvat. Ik vrees dat Dave Eggers met dit verhaal niet in de prijzen zal vallen. Niet dat het een slechte roman is, maar het verhaal heeft, naar mijn mening, niet genoeg diepgang en spankracht. De vertelstijl is wel aangenaam en vlot om te lezen, maar als lezer blijf je toch wel op je honger zitten. Misschien niet de ideale roman om mee te starten.
Alan Clay, gescheiden en vader van Kit, trekt naar Saoedi-Arabië om zijn leven uit het slop te halen. Hij is bijna bankroet en heeft dringend geld nodig om zijn dochter te laten studeren. In opdracht van Reliant, tracht hij als consultant een grote opdracht binnen te halen. Hiervoor moet hij koning Abdullah zelf trachten te overtuigen van het nut van holografische presentaties. Samen met drie technici van het bedrijf wachten ze tot ze een presentatie kunnen geven.
 
Dat is in grote lijnen het verhaal. De koning komt maar niet en elke dag wachten ze opnieuw in KAEC, de gloednieuwe, technologische stad die de koning wil bouwen voor zijn onderdanen. Hij struint daar wat rond en tracht zich niet te opvallend te gedragen of misdragen. Steeds hangt de dreiging van het overtreden van plaatselijke regels en gewoontes boven zijn hoofd.
 
Telkens wanneer Alan zich verslaapt doet hij beroep op chauffeur Yousef met wie hij een vriendschapsband opbouwt. Of zo voelt hij het toch, want hij weet niet hoe de mensen hier werkelijk over hem denken. Ook voor de Deense Hannah heeft hij gevoelens,maar zij wil dingen van hem die hij haar niet kan geven.
 
Tijdens het lange wachten op de koning overdenkt Alan zijn leven. Hij was ooit een selfmade-man die furore maakte in de fietsenbranche, maar de mondialisering heeft zijn ambities gefnuikt. Nu heeft hij niets meer, buiten een gezwel in zijn nek. Hij hoopt vurig deze deal rond te krijgen om zo zijn leven terug op de rails te krijgen, als hij de koning maar eens zou kunnen spreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten