22 sep. 2012

Ian McEwan - Eerste liefde

Ian McEwan debuteerde met een bundel korte verhalen First Love, Last Rites. Hiermee werd hij in één klap beroemd en won hij een jaar later de literaire prijs de Somerset Maugham Award. In het Nederlands werd het boek uitgebracht in 1975 onder de titel De laatste dag van de zomer. Eerste liefde bevat een selectie uit vroegere bundels De laatste dag van de zomer en Tussen de lakens (In Between the Sheets - 1977). Dit zijn de verhalen waaraan de schrijver destijds zijn bijnaam Ian McAbre dankte: er gebeuren gruwelijke zaken, personages kwellen elkaar soms op wrede wijze en seksualiteit uit zich in bizarre fantasieën en relaties.

Een rode draad vormen hoofdpersonen die zich moeilijk staande kunnen houden in de wereld en zich terugtrekken in isolement, wat dan soms leidt tot heftige uitbarstingen.

Incest, (gedwongen) travestie, seks tussen mens en dier, een man die 'trouwt' met een etalagepop (en vervolgens jaloers wordt): het zijn soms groteske vertekeningen waarachter eenzaamheid en het verlangen naar veiligheid schuil gaan. De geweldige stilist die McEwan is, diende zich in deze vroege verhalen al aan.   

De verhalen 'Huisvlijt', 'Stereometrie', 'Conversatie met een kastbewoner', 'De laatste dag van de zomer', 'Vlinders', 'Vermommingen' en 'Eerste liefde en laatste riten' komen uit De laatste dag van de zomer. 'Pornografie', 'Overpeinzingen van een gemainteneerde aap', 'Zo dood als het maar kan' en 'Psychopolis' zijn afkomstig uit Tussen de lakens.Geen opmerkingen:

Een reactie posten