30 sep. 2012

Jan-Willem Anker - Een beschaafde man

Jan-Willem Anker debuteerde in  2005 met de gedichtenbundel Inzinkingen. Dit boek is zijn romandebuut, een op historische feiten gebaseerde avonturenroman. Aan het einde van de achttiende eeuw vertrekt de Schotse graaf Elgin als ambassadeur naar het Ottomaanse Rijk. Zijn opdracht om de Franse bezettingsmacht uit Egypte te verdrijven verliest hij al gauw uit het oog om zich aan een kunstzinnige onderneming in Athene te wijden. Als hij niet ingrijpt, gaan de tempels op de Akropolis verloren en daarmee het beste wat de mensheid heeft voortgebracht. Gedreven door eerzucht is Elgin bereid alles op het spel te zetten: zijn goede naam, zijn gezondheid en uiteindelijk ook de liefde.  
 
 
 
De vraag of de beroemde ‘Elgin Marbles’ (sculpturen van het Parthenon in Athene nu in het Brits Museum in Londen) eigenlijk terug zouden moeten naar hun land van herkomst, blijft geleerden en politici bezig houden. Deze roman laat op een boeiende manier zien hoe de Schotse graaf Elgin, diplomaat en fanatiek bewonderaar van antieke Griekse kunst, de kunstschatten, die hij eerst alleen wilde kopiëren en tekenen, omstreeks 1800 aantrof, verwaarloosd door de Turkse overheersers en de toenmalige Grieken. Met humor en ironie wordt de houding van alle partijen beschreven: de plaatselijke ambtenaren, de ingehuurde kunstenaars, Elgins zakelijke helpers, zijn jonge vrouw, en later het Engelse publiek - alles tegen de achtergrond van een door Napoleon bedreigd Europa, Elgins turbulente huwelijksleven en zijn voortdurende geldnood.

Wie meer wil lezen over de historische achtergrond van dit boek :

http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/boek-fictie-recensie/120621-sa-eenbeschaafdeman_recensieGeen opmerkingen:

Een reactie posten