30 sep. 2012

Marente de Moor - De Nederlandse maagd

Winnaar van de AKO Literatuurprijs 2011    
De Nederlandse Maagd speelt zich af in het jaar 1936 en brengt een vergeten stuk uit de Nederlandse geschiedenis op een persoonlijke en subtiele manier tot leven, namelijk het tijdperk van het interbellum (de tijd tussen de beide Wereldoorlogen) en de neutrale rol die Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde.

De 18 jarige Janna wordt door haar vader vanuit Maastricht naar Aken gestuurd waar ze schermles gaat volgen bij één van de beste schermers ter wereld, tevens een oorlogsveteraan en vriend van haar vader. Deze wat knorrige en conservatieve man moet niets hebben van het opkomende Nazisme. Janna zelf worstelt niet alleen met haar houding tegenover de Nazi’s, maar ook met haar ontluikende seksualiteit die op een zeer broeierige manier beschreven wordt.

Uit het juryrapport: "Waar eindigt beschaving ? Hoe lang kun je je als buitenstaander bij een conflict aan de zijlijn ophouden ? Laat het verleden zich ooit begraven ? Het zijn vragen die Marente de Moor stelt in De Nederlandse maagd. Deze roman belicht de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog op een subtiele manier, die tot nadenken stemt. De ethische dilemma's uit die tijd blijken ook vandaag de dag maar al te relevant."
 
En verder: "De Nederlandse maagd is een historische vertelling en een Bildungsroman ineen. Het verhaal speelt in een grensgebied waar de littekens van een oorlog nog maar net zijn vervaagd en zich alweer een nieuw conflict aandient. In zinnelijk en krachtig proza geeft De Moor haar prachtige personages gestalte. De manier waarop ze goochelt met beelden en metaforen is duizelingwekkend en de verwijzingen naar kasteelromans en spookverhalen betoveren. De Nederlandse maagd is een meeslepende, broeierige roman, die nog lang blijft nazinderen."
Geen opmerkingen:

Een reactie posten