18 sep. 2012

Boeken van mijn vrouw : Gioconda Belli - Het land van de vrouwen

Mijn vrouw is een alleslezer. Van historische werken van 800 pagina's tot de Twilight-reeks, maar ook romans van Ian McEwan of José Saramago. Ze leest ook meer vrouwgerichte literatuur, welke minder aan bod komt op deze blog. Daar ze niet bereid is om deze leeservaringen met u te delen, zal ik in deze rubriek de interessantste boeken belichten.

In een klein Latijns-Amerikaans land zijn sinds twee jaar nog uitsluitend vrouwen aan de macht. De nieuwe politieke partij nam onverwachts de plaats in van de zittende regering toen deze had gefaald bij de hulpverlening na de uitbarsting van de vulkaan Mitre. De vrouwen nemen het heft in handen om de maatschappij eens goed ‘schoon te wassen’. Alle vernieuwingen die worden doorgevoerd door de nieuwe regering leidden natuurlijk ook tot verzet. Zullen de partij en haar leden standhouden of vallen ze ten prooi aan de (onderlinge) concurrentie?

Deze roman is een humoristische politieke satire op de bestaande politieke landschap van Latijns-Amerika, die overwegend uit mannen bestaat.

Gioconda Belli heeft in 2012 de La Otra Orilla Literatuurprijs gewonnen. De jury roemde ‘de humoristische politieke satire, het inventieve plot en de vaardigheid de spanning van het verhaal vast te houden. (…) Het landschap van de Latijns-Amerikaanse politieke roman wordt grotendeels gedomineerd door mannen, daarom is deze roman een leuke en onverwachte provocatie.’

‘Het is een krachtig en provocerend verhaal van deze gevierde auteur, die zowel mannen als vrouwen in ieder geval veel gespreksstof heeft gegeven.’ – Semana (bron : De Geus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten