28 aug 2012

Arto Paasilinna - Wilde Eendjes

Arto Paasilinna heeft al een imposant oevre bij elkaar geschreven. De Fin bracht zijn eerste roman uit in 1972 en heeft sindsdien 35 romans geschreven, waarvan zijn meest recente in 2009 uitkwam. Helse Eendjes (2012) is de Nederlandse vertaling van zijn roman Hirttämättömien lurjusten yrttitarha uit 1998. Het schrijven zit hem als het ware in het bloed. Zijn vader die bij de politie werkte, schreef ook opiniestukken. Ook twee van zijn broers zijn auteurs. Arto Paasilinna begon als journalist in de jaren '60 en '70, maar is ondertussen full-time schrijver geworden. Zijn werk werd al in 45 talen uitgebracht. Sommige van zijn romans zijn ook verfilm of dienen als inspiratie voor stripverhalen.

Helse Eendjes is het fantastische avontuur van Jalmari Jyllänketo, agent bij de Finse veiligheidsdienst, die op verkenning wordt gestuurd naar het ruwe noorden van Finland, waar op het landgoed Peuravuoma onregelmatige dingen zouden gebeuren. Als bio-inspecteur wordt hij vriendelijk rondgeleid door de uitbaters van het bedrijf dat is gespecialiseerd in het telen van ecologische producten.

Op het eerste zicht is er niets aan de hand en zo bericht Jalmari ook aan zijn oversten. Daar hij de omgeving en het verblijf zo weet te smaken, blijft hij langer rondhangen en komt hij uit op het grote geheim van de oude mijnschachten op de boerderij. Om paddenstoelen te kweken onder de grond heeft het bedrijf veel werkers nodig en deze worden op nogal onorthodoxe wijze gerekruteerd. Mensen die het verkorven hebben in de maatschappij worden ontvoerd en tijdelijk tewerkgesteld in de mijnschachten tot ze hun lesje hebben geleerd.

Dit principe van heropvoedingsprogramma staat Jalmari wel aan en voor hij het weet neemt hij zelf actief mee aan de ontvoeringen, waaronder een hele troep bikers, die de streek onveilig maken. Jalmari houdt zijn activiteiten geheim voor de veiligheidsdienst, net zoals hij zich voor de mensen op Peuravuoma blijft voordoen als bio-inspecteur. Daarbij komt nog dat hij verliefd wordt op de Sanna, de dochter van de bazin op het landgoed. Het dient geen uitleg dat het steeds stoutmoedigere gedrag van Jalmari hem in de problemen zal brengen.

Wilde Eendjes is een roman die de grenzen van de geloofwaardigheid steeds opzoekt en je daarbij soms een dubbel gevoel geeft. Wanneer het verhaal dreigt te ontsporen, neemt de schrijver (meestal) gelukkig wat gas terug. Je moet dan ook willen meestappen in deze fantasierijke vertelling om er ten volle van te kunnen genieten.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten