20 aug 2012

Peter Verhelst - De allerlaatste caracara ter wereld


Peter Verhelst is dichter, romanschrijver en theatermaker. Hij verwierf in 2000 bekendheid met zijn roman Tongkat waarvoor hij de Gouden Uil in ontvangst mocht nemen. Zijn romans worden gekenmerkt door een esthetische samenvloeiing van proza en poëzie waarbij vaak een duidelijke verhaallijn ontbreekt. Na het fantastische Tongkat en het apocalyptische Zwerm, stort ik me zonder vooroordeel op zijn nieuwste, De allerlaatste caracara ter wereld, een broeierige eilandvertelling en tevens liefdesnovelle.
De hoofdrol is (uiteraard) weggelegd voor het eiland in al zijn pracht en geheimen. Dokter Victor Duval, arts en jarenlang geleden naar hier uitgeweken, raakt in de ban van de eilandbewoonster Cassandra Vital. Zij is haar geliefde verloren en speurt op het strand als een standbeeld dagen lang de horizon af. Cassandra is ook de dochter van Madame, uitbaatster van een koffiehuis, die haar werd ontnomen bij de geboorte en ter adoptie werd gegeven aan de familie Vital. Nadat Cassandra een maand lang aan het water heeft gestaan, beginnen er vreemde dingen te gebeuren.

Niet alleen vissen, maar ook vrouwen en kinderen spoelen zonder verklaarbare reden aan op het eiland. De commissaris besluit dat de veiligheid in het gedrang is en sluit ze allen, met Cassandra, preventief op. Het leger komt zich zelfs ostentatief posteren op het eiland. Priester Patrix Coriolan verzet zich hiertegen en laat de hele gemeenschap een dienst bijwonen, waarbij de opsluiting van deze vrouwen (en kinderen) wordt aangeklaagd.

Victor Duval wordt verliefd op Cassandra en bezoekt haar elke dag in de gevangenis. Hoewel Cassandra en de andere vrouwen niet spreken, er is een diepte waar hun tong is, heeft hij genoeg aan enkele aanrakingen om van haar te blijven dromen. Victor merkt ook als eerste dat de aangespoelde vrouwen de gevaarlijke caracarawind die waait op het eiland kunnen manipuleren. 

In dit prachtig werkstuk van slecht 150 pagina's springt Peter Verhelst frivool om met symboliek, tijd en ruimte als blijkt dat het verleden van Duval en de geschiedenis van het eiland met elkaar verbonden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten