10 aug 2012

David Pefko - Het voorseizoen




De Grieks-Nederlandse schrijver David Pefko won dit jaar met zijn tweede roman Het voorseizoen de Gouden Boekenuil en liet daarmee gerenommerde schrijvers als Jeroen Brouwers, Herman Koch en Dimitri Verhulst achter zich. Ik moet toegeven, zonder echt vertrouwd te zijn met het werk van de andere kandidaten, acht ik deze roman een terechte winnaar. Het voorseizoen wordt omschreven als een literaire thriller, maar het is vooral een roman met veel gevoel geschreven. De thrillermomenten bestaan voornamelijk uit onderhuidse spanningen die het leven van het hoofdpersonage overhoop gooien. Steve Mellors is dan wel een rechercheur, het zijn vooral zijn keuzes als mens die deze roman kleuren.
Het voorseizoen heeft slecht één hoofdrolspeler, nl. Steve Mellors. Een corpulente Brit die reeds vijftien jaar werkt als rechercheur in Leicester. Zijn huwelijk loopt op de klippen als zijn vrouw hem verlaat voor een siergootspecialist. Steve heeft geen al te hoge dunk van zichzelf en zoekt troost in porno, bier en eten. Online leert hij Anca kennen die werkt als prostituee om de hoek van zijn appartement. Na een eerste seksueel contact wordt hij verliefd op haar en wil hij haar redden. Ze spreken bijna elke avond af en net wanneer Steve zich al een toekomst met Anca begint voor te stellen, komt het pand waar ze in werkt in het vizier van de politie. Steve moet zelf de inval leiden en tracht Anca nog te waarschuwen, maar dit mislukt. Steve faket een hartaanval, zodat Anca niet ziet dat hij haar laat oppakken. In de gevangenis is Steve getuige van haar verkrachting en die van haar vriendin Cozana door twee van zijn directe collega's. Hij durft niet in te grijpen.

Wanneer Anca terug wordt vrijgelaten komt hij haar tegen op straat. Anca kan nergens heen en Steve biedt haar aan bij hem in te trekken. Anca weet niet dat Steve voor de politie werkt en denkt dat hij taxichauffeur is. De relatie verloopt moeizaam. Steve wil haar beschermer en vertrouweling zijn, waardoor hij seksueel niet aan zijn trekken komt. Wanneer Anca opbiecht wat er in de gevangenis is gebeurd, raadt Steve haar aan klacht in te dienen tegen de twee politieagenten. Dit brengt hem natuurlijk wel in een moeilijke situatie. Steve staat ondertussen al weken op non-actief bij de politie met een depressie.

Wanneer de zitting van de rechtszaak nadert, besluit Steve de advocaat van de meisjes alles op te biechten. Die ziet hierin een gouden kans om de zaak te winnen. Steve was immers ooggetuige. Nodeloos te zeggen dat het helemaal anders uitdraait dan verwacht. Steve is immers niet voor het geluk geboren. Gaandeweg de roman begin je steeds meer te sympathiseren met Steve Mellors, een man met goede bedoelingen die steeds verkeerd begrepen wordt. Maar ergens voel je ook dat het niet meer goed zal komen.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten