2 mrt 2013

Junot Diaz - Zo raak je haar kwijt

De Amerikaans-Domincaanse Junot Diaz is een gerenommeerd schrijver ondanks dat hij tot op heden nog maar 2 romans schreef. Hij is vooral bekend van het meermaals bekroonde Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao waarvoor hij een Pulizer mocht ontvangen. In zijn nieuwe verhalenbundel Zo raak je haar kwijt spelen overspelige Dominicaanse mannen de hoofdrol. Ze neuken er op los en zijn dan verbaasd dat hun relatie op de klippen loopt. De verhalen zijn doorspekt met Dominicaanse termen, gebruiken en dikke konten. Dominicanen houden immers niet van mager, zoals uit één van de verhalen mag blijken.

In een doorsnee verhalenbundel krijg je meestal aparte verhalen geserveerd met steeds andere hoofdrolspelers en omstandigheden. Door deze bundel loopt het macho gedrag van de mannen als een rode draad door het boek. Hun lompe gedrag en vreemdgaan liggen vaak aan de basis vaneen onherstelbare breuk. Maar ook de vrouwen zijn niet altijd even onschuldig.

Bijna de helft van deze bundel kan doorgaan voor één groot verhaal. Onderverdeeld in vier aparte hoofdstukken volgen we het verhaal van Yunior en zijn broer Rafa. Hoe ze vanuit de Dominicaanse Republiek naar Amerika verhuisden, waar vader hun moeder vaak alleen en afgezonderd hield om zelf de bloemetjes buiten te zetten. Hoe Rafa op jonge leeftijd kanker krijgt, maar toch nog de ene na de andere vrouw versiert. Hij breekt zelfs een tijd met zijn familie als hij een Dominicaanse ontmoet die uit is op verblijfspapieren. We volgen ook de liefdesperikelen van Yunior die na de dood van zijn broer verstrikt raakt in een obsessie voor een oudere, extreem magere vrouw.

Je kan de verhalen lezen in een uitnodigende sneltreinvaart en hierin ligt zowel de kracht als de zwakte van deze bundel. Je krijgt soms het idee dat de schrijver niet echt veel te vertellen heeft. Zijn stijl is heel toegankelijk; maar ook heel bot, waardoor je geen diepte aan emoties ervaart. Het centrale verhaal dat uitgesponnen is over vier hoofdstukken maakt echter veel goed. Zo raak je haar kwijt is wat mij betreft geen schot in de roos, maar zeker ook geen misser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten