3 mrt. 2013

Kees 't Hart - Hotel Vertigo

 
 
Bij de keuze van romans laat ik me dikwijls leiden door de nominaties die een boek heeft gekregen en aangezien 'Hotel Vertigo' zowel voor de Libris Literatuurprijs 2013 (bekendmaking shortlist op 11 maart 2013) en voor de Gouden Boekenuil 2013 (longlist - niet geselecteerd voor shortlist) werd genomineerd ga ik er dan ook van uit dat deze roman de moeite waard is om gelezen te worden.
 
Veelal zijn films gebaseerd op romans en is er tot op heden geen enkele film die trouw aan de verhaallijn van de roman deze heeft overtroffen en mijn belangstelling was dan ook gewekt hoe het andersom zou verlopen.       
 
Het is de eerste roman die ik van Kees 't Hart lees, het is zijn tiende, en het verhaal heeft mij vanaf de eerste tot de laatste bladzijde geboeid.  
 
Alles staat in het teken van de film 'Vertigo' van Alfred Hitchcock (met James Stewart en Kim Novak), door The British Film Institute uitgeroepen tot beste film aller tijden, en het omslagbeeld op de voorkant toont de originele filmposter uit 1958.   
 
Het verhaal speelt zich af in San Francisco. Vincent van Zandt, een gepensioneerd architect, wordt door zijn ex-werkgever naar een congres in San Francisco gestuurd om er professionele contacten te leggen. Door zijn jarenlange ervaring voor zijn oud-werkgever en omdat zijn vrouw Rietje is overleden houdt niets hem tegen om op dit aanbod in te gaan. Voor Vincent is dit echter een herbeleving van een reis die hij 50 jaar geleden in het kader van een uitwisselingsproject van Youth for Understanding maakte.
 
Hij was toen 17 en werd ondergebracht bij het gastgezin Ellis in San Francisco dat betrokken was bij een opvangtehuis en afkickprogramma voor drugsverslaafden, Synanon, een organisatie die ook echt bestond en werd opgericht door Charles E. "Chuck" Dederich in 1958 in Santa Monica Californië. (in 1989 ontmanteld wegens verdachtmakingen van illegale activiteiten) Hij ontmoet er Lee Jones waarop hij verliefd wordt en waardoor hij in contact komt met the second unit van de filmploeg van Alfred Hitchcock die er op dat ogenblik de opnames doet voor zijn film 'Vertigo'. The second unit zorgt voor achtergrondbeelden, foto's, klankopnames die nadien in de film kunnen worden opgenomen. Vincent die over een uitzonderlijk tekentalent beschikt maakt er schetsen van de filmlocaties. Hij raakt meer en meer gefascineerd door het werk van Hitchcock en komt zelfs met hem in contact. Na het vertrek van de familie Ellis die met Dederich en de verslaafden naar Santa Monica vertrekken staat Vincent er alleen voor. Hij zorgt er voor dat hij niet naar school moet, trekt de stad in en tekent oorlogsschepen. Hij wordt ten huize Ellis opgevangen door Joanna, de zuster van meneer Ellis, met wie hij meermaals sexueel in aanraking komt. Abrupt komt er een einde aan zijn verblijf en wordt hij het land uitgewezen.
 
Vanaf het moment dat hij arriveert en zijn intrek neemt in het hotel waar opnames voor Vertigo werden gemaakt, begint het reconstrueren, en daarbij gaat Vincent heel grondig te werk. Hij zoekt plaatsen die matchen met zijn herinneringen, hij gaat ook op zoek naar zijn oude geliefde Lee Jones die hij uiteindelijk samen met de andere personen waaraan hij herinneringen heeft door toedoen van de receptionist van Hotel Vertigo ontmoet en er kennismaakt met Jean die zich voorstelt als de dochter van Joanna en ook zijn dochter blijkt te zijn.
 
Ontegensprekelijk zijn er wellicht vele overeenkomsten met de film en ademt het boek ook de sfeer van de Hitchcockfilm doch aangezien ik de film niet heb gezien kan ik hierover weinig vertellen doch dit boek blijft zonder de film te hebben gezien zeker overeind, spannend tot het einde en dit is de verdienste van de schrijver.  
 
Een echte aanrader !   
 
En mijn oordeel of het boek de film overtreft of vice versa zal ik U vertellen van zodra ik de film heb gezien.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten