22 mrt 2013

Amity Gaige - Schroder

Erik Schroder immigreert in 1979 samen met zijn vader vanuit Duitsland om zich te vestigen in Massachussets. Daar hij beschaamd is voor zijn Duitse achtergrond en hij als jonge tiener er gewoon bij wil horen, zonder vooroordelen, geeft hij bij de inschrijving voor een zomerkamp de naam Erik Kennedy op. Hij gaat studeren en weekt zich los van zijn vroegere naam. Zijn vader kan hij in het ongewisse laten. Hoe verder hij van zijn verleden afdwaalt, hoe meer hij tot in de perfectie een nieuwe identiteit weet op te bouwen. Wat begint als een kleine leugen, gaat uiteindelijk zijn hele leven bepalen tot hij uiteindelijk verstrikt raakt in het net van leugens dat hij zelf heeft gespannen.

Als student op Mune college leert Erik de mooie Laura kennen. Hij is meteen verliefd en samen bouwen ze een toekomst op. Ze gaan samenwonen, trouwen, krijgen een kind en Erik staakt zelfs op aanraden van zijn schoonvader zijn wetenschappelijk werk en wordt vastgoedmakelaar. Hij is zonder veel moeite te doen goed in zijn job, maar als de markt in elkaar stuikt, schikt hij zich zonder morren in een fulltime vaderschap, zodat Laura voltijds kan gaan werken. Zonder het te beseffen slorpt hij alle aandacht van zijn dochter op, zodat er weinig voor de moeder overblijft.

Na een tijd lijken de twee zo uit elkaar gegroeid dat Erik wordt gevraagd het echtelijk huis te verlaten. Erik meent dat dit maar een tijdelijke toestand is en wil er het beste van maken. Voor hij het weet, ziet hij zijn dochter Meadow enkel nog om de twee weekends. Dat is het begin van een akelige voogdijstrijd waar Erik zich op gevaarlijk terrein begeeft, omdat hij heeft gelogen over zijn identiteit en niet eens een Amerikaans paspoort bezit. Hij en zijn vader hebben zich nooit laten naturaliseren. Het is maar een kwestie van tijd voor de gewiekste advocaat van Laura achter de waarheid zal komen.

In een wanhopig moment besluit Erik met Meadow op de vlucht te slaan. Wat begint als een weekend met zijn dochter en een leuk uitje naar de zee, zal uitmonden in een roadtrip van zes dagen waarbij hij als ontvoerder van zijn eigen dochter wordt aanzien. Even wil hij zelfs met haar naar Canada vluchten, maar hij beseft dat Meadow haar beide ouders nodig heeft. Deze zes dagen vormen de ruggengraat van het verhaal en in die periode kent Erik met zijn dochter momenten van puur geluk, maar ook van teleurstelling. Hij begrijpt dat ze hem zoeken en dat wanneer ze hem vinden ze nooit nog zo'n mooie tijd samen zullen beleven.

Schroder is een roman in de vorm van een pleidooi van Erik (Schroder) aan zijn vrouw. Op aanraden van zijn advocaat licht hij zijn beweegredenen toe vanuit de gevangenis. Wat volgt is een rechtlijnig betoog in heldere bewoordingen doorspekt met flashbacks aan zijn vroegere jaren en zijn vlucht uit Oost-Duitsland. Daar heeft hij zijn moeder moeten achterlaten en hij weet tot op dit moment niet of ze nog leeft en hoe ze het stelt. Erik Schroder wil zijn gedrag niet vergoelijken, hij is soms schromelijk tekortgeschoten, maar hij is vooral een vader die voor zijn dochter wil (blijven) zorgen.

Amity Gaige's derde roman is een voltreffer. Het is een boek waar je met plezier in blijft lezen en je het gevoel geeft dat het je leven verrijkt met nieuwe inzichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten