6 feb 2013

Maarten Inghels - De handel in emotionele goederen

De handel in emotionele goederen is Maarten Inghels debuut. Daarvoor schreef hij al twee dichtbundels die hem goede kritieken opleverden. Maarten Inghels schets met zijn debuut de kleine leefwereld van Luukas Kolibri; handelaar, opkoper en sjacheraar van luxegoederen of rommel. Als iemand komt te overlijden, wordt zijn eenmansbedrijfje ingeschakeld om de boel op te ruimen. Luukas beslist dan welke goederen het nog verdienen een tweede leven te krijgen via doorverkoop. Voor zwaardere taken schakelt hij Geoffrey in, een man met armen als een worstelaar en het verstand van een mus. Soms wordt hij ook door de politie gevorderd, zoals die keer dat een vrouw werd gevonden onder een stapel boeken. Haar hele huis stond er vol van.

Luukas' leven verandert grondig als zijn vriendin Robin sterft. Als mechanisch ervaart hij het hele afscheidsritueel en na zich enkele dagen te hebben gewenteld in zijn verdriet, tracht hij de draad terug op te nemen en zet hij zijn handel verder. Hij begint zich echter steeds meer goederen zelf toe te eigenen, omdat ze hem doen denken aan zijn vrouw. Ook verzamelt hij in zijn appartement alle voorwerpen die Robin toebehoorden, tot de haren van haar borstel toe.

Het verzamelen van haar memorabilia levert hem meer vreugde op dan zijn herinneringen, die gaandeweg negatiever worden. Zo was er haar onverbiddelijke dierenhaat en de plotse wijze waarop ze hem in de steek heeft gelaten. Hun tanende liefde kwam tot volle uiting tijdens een kampeertrip waar ze hem zonder verpinken meedeelde dat haar liefde voor hem met dag dag afnam. Een laatste verzoeningspoging werd in de kiem gesmoord.

Wanneer Luukas ook voorwerpen op straat en zelfs uit het vuilnis van anderen begint in te zamelen, overschrijdt hij een kritische grens en begint hij te vervreemden van zichzelf en zijn omgeving. Hij sluit zich op en loopt door de loopgraven van zijn appartement, waarin hij alleen de weg kent en de relatie begrijpt met zijn verzameling die hem op den duur zal verzwelgen.

Schijnbaar willekeurig verweven in Luukas' verhaal zit het dagboek van René Demeter, een 57-jarige man die door ziekte het huis amper nog kan verlaten. Hij blikt op cynische wijze terug op zijn leven met als enig grote verwezenlijking zijn donorschap. Via zijn sperma zijn misschien wel tientallen kinderen ter wereld gekomen. Soms meent hij zijn gelaatstrekken terug te vinden in toevallige passanten, maar nooit zal hij één van hen aanspreken.

Maarten Inghels' passie voor poëzie komt tot uiting in zijn erg beeldende schrijfstijl en het veelvuldig gebruik van symboliek, zoals bv. de zandloper die Luukas' vrouw kiest als urn. De schaarse humoristische noten zijn eigen aan Luukas' job,  maar bovenal regeert de tristesse. De handel in emotionele goederen stelt als debuut niet teleur en had best wel wat meer in de schijnwerpers mogen staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten