4 feb 2013

David Vann - Aarde

In 'Aarde' vertelt de Alaskaanse schrijver het verhaal van Galen en zijn familie, die volledig uit vrouwen bestaat. De afwezige vader blijft dus ook in Vanns nieuwe roman een belangrijk gegeven. Zo vloekt Galen geregeld op het feit dat hij niet is opgegroeid in een normaal gezin met een vader en een moeder. Langs de andere kant heeft de auteur wel degelijk woord gehouden: hij besteedt heel wat minder aandacht aan de vaderfiguur of het ontbreken ervan en focust vooral op de relatie tussen Galen en zijn familie langs moederszijde. Die familie telt vijf mensen. Naast Galen en zijn moeder spelen ook zijn grootmoeder, tante en nichtje een prominente rol. Galen zelf gaat echter met de meeste aandacht aan de haal.
Het hoofdpersonage uit 'Aarde' is een vreemde jongeman, die zich op zijn zachtst gesteld nogal ongewoon gedraagt. Hij eet vegetarisch, is zeer begaan met reïncarnatie en transcendentie, verkleedt zich zo nu en dan als okkernoot en loopt ’s nachts in zijn blootje door de walnotenboomgaard. Niet meer dan logisch dus dat Galen geen meisje kan krijgen. Tot zijn nichtje Jennifer begint in te gaan op zijn avances.
 
Galens relatie met Jennifer gaat steeds verder. Dat is het begin van heel wat problemen, want Galens moeder begint de twee ervan te verdenken iets met elkaar te hebben. De relatie tussen moeder en zoon komt daardoor steeds meer onder druk te staan. Zeker wanneer blijkt dat die eerste genoeg geld had om Galen naar de universiteit te sturen, maar dit vertikte uit angst om haar laatste mannelijke steun en toeverlaat definitief kwijt te spelen. Galen is laaiend, zijn moeder doodsbang. De situatie ontaardt in een spiraal van pesterijen en geweld. Galen, die zijn moeder opsluit in een schuur waarin het nog heter is dan daarbuiten, ontwikkelt zich tot een beest dat in de aarde woelt en graaft totdat het einde onherroepelijk nadert. Hij handelt maar weet niet goed wat hij doet en wat de gevolgen zijn. Hij wordt een graafbeest dat weigert zichzelf te laten opsluiten als een naakt en vervuild beest. Zijn moeder houdt van hem én ze haat hem. Ze wil hem aangeven én beschermen. Galen begrijpt haar niet. Verwart zijn moeder hem met zijn grootvader of met zijn vader? ‘En Galens eigen moeder was nog meer verblind, die hield een zoon als echtgenoot om een vader te straffen.’

Vann wordt dikwijls verweten dat hij steeds hetzelfde verhaal vertelt, nl. het niet los kunnen komen van je familie, dit is inderdaad juist doch zijn heldere en mooie taalgebruik compenseert veel en houdt het verhaal boeiend. Ben toch wel benieuwd naar de volgende Vann die reeds uit is in het Engelse taalgebied als Goat Mountain waarin het opnieuw blijkt te draaien om een familierelatie.                 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten