10 feb. 2013

BNG Literatuurprijs 2012

Christiaan Weijts heeft gisteren de BNG Literatuurprijs 2012 toegekend gekregen naar aanleiding van zijn roman Euforie (Uitgeverij De Arbeiderspers).

De schrijver ontving de prijs, een cheque ter waarde van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik, gisteren in de Amstelkerk te Amsterdam.
De jury besloot dit jaar slechts vier auteurs te nomineren. Overige genomineerden waren Auke Hulst (Kinderen van het Ruige Land, J.M. Meulenhoff), Joost Vandecasteele (Massa, De Bezige Bij Antwerpen) en Annelies Verbeke (Veronderstellingen, Uitgeverij De Geus).
De lezersjury van medewerkers van het Cultuurfonds BNG verkoos dit jaar een andere winnaar, namelijk Annelies Verbeke. De lezersjury roemde Verbeke’s laatste werk Veronderstellingen om ‘de originaliteit, de absurde humor en de onderlinge verbondenheid van de verhalen’.
Volgens de jury van de BNG Literatuurprijs 2012 is Euforie ‘een ongemakzuchtig waagstuk dat de literatuur in optima forma kan zijn.’ De jury zegt in haar rapport dat Weijts zich van meet af aan, vanaf zijn debuut Art. 285b (2006) een gerijpte schrijver toont. ‘Euforie is een verhaal van deze tijd (met een Al-Qaida-aanslag in Den Haag, moderne relaties, nieuwerwetse elektronica) en tegelijkertijd bezingt deze rijke, erudiete roman het Bildungsideal – dat tegenwoordig ten onrechte voor achterhaald doorgaat.’
Christiaan Weijts (1976) debuteerde in 2006 met Art. 285b. Twee jaar later verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23, een jaar later gevolgd door De etaleur. Euforie is Weijts’ laatste roman.
De BNG Nieuwe Literatuurprijs 2012 is een oeuvreprijs, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1972 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2012 een nieuw boek is verschenen.
De prijs werd eerder gewonnen door Esther Gerritsen, Yves Petry, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Carolina Trujillo, Gustaaf Peek en Jan van Mersbergen. Het Cultuurfonds BNG is de sponsor. De jury, onder voorzitterschap van Marja van der Tas, bestond dit jaar uit vier recensenten, te weten Han Ceelen (De Morgen), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten