18 feb 2013

Denis Johnson - Treindromen



Denis Johnson is een mediaschuwe, weinig bekende auteur die door zijn collega's echter op handen wordt gedragen. Zijn novelle Treindromen werd genomineerd voor de prestigieuze Pullizer Prize, waarvoor echter geen van de drie kandidaten werd weerhouden. In dit kleinood ligt het leven vervat van Robert Grainier, een dagloner in het snel veranderende Amerikaanse Westen van het begin van de twintigste eeuw. Johnsons stugge vertelstijl is typerend voor de harde tijd waarin Grainier zijn leven tracht op te bouwen. Hij huwt pas op late leeftijd en enkele jaren later verliest hij zijn gezin in een bosbrand op het stukje grond dat hij met moeite had bijeengespaard.
 
Zoekend naar een oorzaak voor dit onrecht graaft hij in zijn verleden. Er was die akelige periode dat hij samen met enkele collega’s een Chinese arbeider probeerde te lynchen, omdat hij een diefstal had gepleegd. De aanslag op zijn leven mislukte, maar Robert meent dat de man hem heeft vervloekt. Er was ook die tijd dat hij als tiener een stervende zwerver liet stikken. Robert meent dat God meer dan reden genoeg heeft om hem te straffen.
 
Robert Grainier blijft zijn verdere leven in de ban van het verlies van vrouw en kind en waart rond tussen de assen van zijn vroegere thuis. Hij krijgt visioenen van zijn verloren familie, maar zal hen niet terugkrijgen. In één van die visioenen vertelt zijn vrouw Gladys dat hun dochter Kate is ontkomen aan de vlammen. Ze is opgegroeid bij de wolven en waart door de bossen als het wolfsmeisje dat de omwonenden danig schrik aanjaagt.
 
Tot zijn tachtiger jaren blijft Robert ter plaatse en bouwt hij een nieuwe hut op de resten van hun vroegere huis. In de winter gaat hij werken om zijn proviand te vergaren. Het werk dat hij vroeger deed, kan hij met de jaren niet meer aan.  Hij was toen werkzaam in het bouwen van grote werken, zoals bruggen, om treinverbindingen tot stand te brengen. Het waren immers barre tijden en menig arbeider verloor het leven.De jaren hebben echter zijn lichaam gesloopt en later zal hij vracht vervoeren voor de plaatselijke bevolking van Bonners Ferry.
 
Deze korte roman zit vol met rake personages en mooie verhalen, maar de verteller is kort van stof. Elk verhaal stikt van de poëzie en is zwanger van betekenis. Maar welke plaats je deze vertellingen in het geheel geeft, mag je zelf beslissen. Treindromen is een verhaal dat aanzet om meermaals herlezen te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten