29 dec. 2012

Antonio Ungar - De presidentskandidaat


Antonio Ungar (Colombia, 1974) behoort volgens de pers tot de ‘Bogotá 39’, de beste Zuid-Amerikaanse schrijvers onder de 39. De presidentskandidaat werd in 2010 bekroond met de Premio Herralde de Novela, een belangrijke prijs voor jonge, veelbelovende schrijvers. Deze roman vermengt op vernuftige wijze verschrikkelijke zaken zoals ontvoeringen, corruptie en onevenredig geweld tegenover de zwakkeren in de maatschappij met scherpe humor en een ijzersterk verhaal. Niet dat het verhaal zo speciaal of bijzonder is, maar de uitwerking ervan doet denken aan Saramago's De stad der blinden waar je tot aan het einde aan je stoel gekluisterd blijft zitten.
Het verhaal begint echter niet zo spectaculair.José Cantona is een zuipende nietsnut die zijn leven aan zich voorbij ziet gaan, zonder er bij stil te staan. Tot op de dag dat de belangrijkste oppositieleider en toekomstig presidentskandidaat Pedro Akira wordt neergeschoten. José lijkt inderdaad als twee druppels water op het boegbeeld van de Gele beweging en ze komen hem dan ook opzoeken om de rol van Pedro Akira over te nemen. Buiten enkele ingewijden weet immers niemand dat Akira is gestorven en mits de juiste benadering kan José voor hem doorgaan en zijn taken overnemen om zo de geschiedenis van het land voorgoed te herschrijven.
 
Dat land is Miranda, een republiek die wordt geteisterd door doodseskaders en drugskartels met een president, J.E. Fluit, die het allemaal gedoogt en zelfs orkestreert om zijn eigen zakken te vullen. Bij de executie van Akira, stond deze net op het punt belangrijke informatie vrij te geven die de negatieve aspecten van de president en zijn belangrijkste ministers in de verf zou zetten.  
 
José moet de rol van Akira overnemen vanaf zijn langdurige herstel in het ziekenhuis tot aan de verkiezing. Gaandeweg en mede omdat hij verliefd wordt op de bevallige verpleegster Ada Neira, begint hij meer en meer te geloven in zijn eigen capaciteiten als leider en kleurt hij de rol van Pedro Akira met verve in. Hij kan zijn directe omgeving steeds in de waan laten met zijn begeesterende woorden.
 
Tot op een dag alles verandert door een aanslag op dr. Neira, de vader van Ada en vooraanstaand lid van de gele beweging. José moet onderduiken en wordt tot zijn grote verbazing gevangen gezet. Hij weet ternauwernood te ontsnappen en zoekt Ada om samen te vluchten. Gaandeweg groeit het besef dat de meeste leden van de gele beweging appelen voor hun eieren hebben gekozen en hem hebben verraden. José kan enkel rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Ada en Jairo, de lijfwacht van Pedro Akira en daarna van José.
 
Pedro Akira zou zijn omgekomen in de aanslag met Dr. Neira en wordt al snel vergeten na de inzegening van de nieuwe (corrupte) eenheidsregering. Maar dat is zonder José gerekend die een belofte heeft gedaan aan zijn vader. Samen met Jairo besluit hij het regime van J.E. Fluit voor eens en altijd te ontmaskeren, al moet hij zijn leven daarvoor opofferen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten