31 jan. 2013

BNG Literatuurprijs 2012

Auke Hulst, Joost Vandecasteele, Annelies Verbeke en Christiaan Weijts maken kans op de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2013.

De BNG Nieuwe Literatuurprijs, een prijs voor schrijvers onder de 40 jaar met een jong oeuvre, ging de afgelopen twee jaar naar Jan Van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Gustaaf Peek (Ik was Amerika). Joost Vandecasteele werd ook voor de 2010-editie genomineerd.

Dit zijn de genomineerden :

  • Auke Hulst, Kinderen van het ruige land
  • Joost Vandecasteele, Massa
  • Annelies Verbeke, Veronderstellingen
  • Christiaan Weijts, Euforie De jury had wel wat te klagen :
‘De financiële crisis lijkt een behoorlijke invloed te hebben op de keuze van uitgevers om jonge auteurs uit te geven. In 2012 is het aantal inzendingen met maar liefst 30% gedaald. De jury nomineerde dit jaar uit het aanbod van 21 inzendingen slechts vier auteurs voor de prijs. Er werd door de jury een kanttekening gemaakt over de kwaliteit en de durf van de inzendingen. Volgens het juryrapport: “In literair opzicht was 2012 een tam jaar. Niet alleen in absolute zin verschenen er minder romans van jonge schrijvers, ook inhoudelijk gezien maakte de opbrengst een voorzichtige en gedweeë indruk. Opvallend vaak was de blik naar binnen gericht; op de kleine beschermde wereld van de personages en hun dikwijls prille gevoelsleven. Kwamen grotere visioenen nauwelijks over het voetlicht doordat ook uitgevers in tijden van crises op safe spelen en derhalve nalaten met lef te investeren?” De jury heeft ervoor gekozen auteurs te nomineren die laten zien dat zij iets te vertellen hebben over de tijd waarin we leven. ‘Hun werk prikkelt, zindert, gromt en laat zo nu en dan de tanden zien.”’
7 februari 2013 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Laureaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten