11 jan. 2013

Etgar Keret - Verrassing

Etgar Keret lijkt wel in de wieg te zijn gelegd om kortverhalen te schrijven. Een kleine zoektocht leert mij dat hij geen voldragen romans schrijft, maar wel graphic novels en scripts voor televisie. Met het grootste gemak tovert hij wonderlijke verhalen uit zijn hoed, waarbij personages van allerlei pluimage de revue passeren. Tragikomisch en toch maatschappijkritisch zijn de woorden die me te binnen schieten bij het lezen van zijn verhalen. Ook zijn Israëlische roots sluimeren door in deze bundel met als titel Verrassing. In deze verhalenreeks verscheen al eerder De laatste sigaret van Stuart Evers.

De kauwgumbalmachine op de cover is een lokkertje en komt al aan bod in het tweede verhaal, genaamd Leugenland. Dit is een zeer fijn verhaal waar een jongen wordt geconfronteerd met een surrealistische wereld bevolkt door de mensen die hij heeft verzonnen met zijn leugens. Dit soort verdoken levenslessen, zonder een oordeel te vellen, zijn terug te vinden in meer van zijn verhalen. Vaak behandelen ze diep menselijke gevoelens als eenzaamheid, haat, spijt, maar steeds met een luchtige ondertoon. Zelfs heikele thema's als rassenhaat, zelfmoord, geweld en bedrog worden met het glazuur van zijn verhalen gezoet.

Kerets vertellingen kunnen gaan van enkele pagina's tot vijfentwintig bladzijden. Het zijn universele verhalen, maar aan de namen van personages en termen als Ivriet, sjekels en kibboets merk je wel duidelijk Kerets Israëlische afkomst. De meeste verhalen gaan over dagdagelijkse zaken, maar toch vaak met een inventieve twist. Af en toe neigt Keret echter ook naar de pure fantasie, zoals in Steekwond, waarin een vrouw in de mond van haar vriendje een rits vindt, die ze natuurlijk uitprobeert.

Etgar Keret maakt veel gebruik van situationele humor. Als mens moet je met jezelf kunnen lachen en met alle vreemde gewoontes die mensen hebben. Zo ook in De laatste tijd krijg ik hem juist wel omhoog waar Ronel steeds blij wakker wordt wanneer zijn geliefde terriër Blacky zijn ochtenderectie likt. Keret kent weinig taboes en laat zijn haast onuitputtelijke bron van ideeën los in een wereld vol dromen en intriges die je kunnen aangrijpen en doen lachen. Een zeldzame combinatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten