19 jan. 2013

Gouden Boekenuil 2013

De Gouden Boekenuil, voorheen Gouden Uil genaamd en voor de laatste keer in 2010 uitgereikt, is de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen die de laureaat beloont met 25.000 € en een beeld van Philip Aguirre. De prijs bekroont het beste Nederlandstalige werk uit 2012 van een Vlaamse of Nederlandse auteur in de categorieën literaire fictie of literaire non-fictie en wordt op 4 mei 2013 in Kunstencentrum Vooruit uitgereikt. 

  
 
 
 
 
 
 
 
Met de eerste editie werd David Pefko voor Het voorseizoen gelauwerd en kreeg Stephan Enter voor Grip de Prijs van de Lezersjury.
 
Radio 1-presentator Friedl’ Lesage neemt de fakkel over van Phara de Aguirre als voorzitter van de vakjury. Tot voor kort presenteerde Lesage Friedl’ – een leven in boeken. Nu ontvangt ze elke zondag een centrale gast voor een goed gesprek in Touché. Als voorzitter heeft ze zelf geen stemrecht in de Vakjury. Lesage zal de vergaderingen leiden en de juryleden tot een consensus pogen te brengen over het beste literaire werk uit 2012. De Vakjury spreekt zich uit over de volledige literaire boekenoogst van 2012.
 
De vijf juryleden zijn literaire recensenten en boekdeskundigen uit Vlaanderen en Nederland.  
 
 • Wim Brands (1959) is een Nederlandse dichter, journalist en presentator van het televisieprogramma Boeken op de VPRO.
 • Elsbeth Etty (1951) is redacteur boeken bij NRC Handelsblad en bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
 • Marc Reynebeau (1956) is historicus en werkt als redacteur en columnist bij de krant De Standaard. Daarnaast schrijft hij ook boeken en essays. (Marc Reynebeau ontbreekt op deze foto)
 • Diane Broeckhoven (1946) is auteur en journaliste voor tijdschriften en kranten. Ze schreef een oeuvre van zo'n dertig boeken bij elkaar.
 • Frederick Vandromme (1980) is freelance boeken- en muziekrecensent bij HUMO.  

 •  
  Uit de naar schatting 300 à 350 kanshebbers maakt de Vakjury eind januari 2013 een longlist van 20 titels bekend. Eind februari 2013 worden de 5 literaire werken bekendgemaakt die het tegen elkaar opnemen op de shortlist. Een jury van honderd representatieve Vlaamse lezers zal uit deze vijf boeken kiezen wie de Prijs van de Lezersjury wint. Deze Prijs is 2.500 euro waard en een pen van Montblanc. 
   
  De Gouden Boekenuil is een initiatief van Boek.be en komt tot stand met de steun van Fintro. Mediapartners zijn Humo, Canvas, Radio 1, Cobra.be en De Standaard; Grimbergen, Stad Gent en Mont Blanc zijn ondersteunende partners.
   

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten