In Bexar County, een district in Texas, wil men een aantal bibliotheken openen waar geen gedrukt boek meer te vinden is. Het systeem, Bibliotech, wordt ontworpen voor het digitale tijdperk en is een aanvulling van de bestaande bibliotheken.
In Tucson, Arizona opende in 2002 al een boekloze bibliotheek, maar vijf jaar geleden werden daar weer boeken aan toegevoegd. In Californië werden twee jaar geleden plannen om fysieke boeken weg te halen uit een bibliotheek, opgeborgen na groot publiek protest.
Men plant om de boekloze bibliotheken onder meer onder te brengen in shoppingcentra. Ze moeten niet enkel ter plekke raadpleegbaar zijn, maar ook thuis, in klaslokalen en via telefoon. Het hele plan past in de geringe beschikbaarheid van boeken in achtergebleven delen van Bexar County.
Terugval
Jef Maes, adjunct-directeur bij Boek.be, bekijkt de evolutie met gepaste aandacht. ‘De bibliotheek gaat inderdaad van karakter veranderen en evolueren naar een internetcafé. Nog niet in 2013, maar misschien wel in 2020, hoe je het ook draait of keert. Het digitale wordt het nieuwe normale.'
‘Ik ben zeer benieuwd naar hoe ze het gaan realiseren in Amerika. Er wordt daar al veel geëxperimenteerd, maar er is ook veel terugval.'
‘Ze willen bijvoorbeeld ook e-readers uitlenen, maar dat zal een hele klantendienst met zich brengen, omdat mensen er niet mee kunnen werken. En iedereen kan toegang krijgen tot de content, maar de uitgeverijen moeten er ook een faire vergoeding voor krijgen.'
Kan zoiets nu al in Vlaanderen, waar het e-boek maar heel traag van de grond komt? ‘We zitten volop in overleg met de bibliotheeksector. In het voorjaar vinden de eerste gesprekken tussen de bibliotheken en de uitgeverijen plaats. Op dit moment wordt er nog niets digitaal uitgeleend, tenzij heel kleinschalig. We verwachten wel dat de eerste experimenten in het najaar gelanceerd zullen worden.'
Tablet
Verschillende recente onderzoeken in de VS wijzen intussen aan dat de aanvankelijke bijval voor het e-boek achter ons ligt. De groei gaat beduidend trager en e-readers werden vorig jaar minder verkocht, ook al omdat de tablet goed scoort.
De overtuiging wint veld dat de explosieve start van het e-boek bouwde op het enthousiasme van een kleine groep, en dat het moeilijker wordt om het grote publiek te overtuigen. Volgens een onderzoek vorig jaar heeft 60 procent van de Amerikanen nog steeds geen interesse in e-boeken.
De analogie met de muziekmarkt springt in het oog. Daar gebeurt de verkoop van het product intussen via meerdere dragers: de fysieke cd, de download, het streamen. En met elke drager lijkt een bepaalde beleving, zelfs een bepaald soort product samen te gaan. Zo worden snelle hitsingles overwegend gedownload, terwijl fans van een volwaardig album zich makkelijker laten verleiden door het fysieke product.
Ook voor boeken geldt een dergelijke orde. Analisten denken dat bestsellers, thrillers en romantische verhalen beter aarden op het scherm dan zwaardere literatuur, die lezers verkiezen in een fysieke vorm. (bron : standaard.be)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten