19 nov 2012

Evie Wyld - Na het vuur, een ademloze stilte



 
                                    

 
Bij de keuze van deze roman heb ik me toch laten verleiden door de prachtige omslagillustratie waarvan je enkel te weten komt dat ze afkomstig is uit de collectie van de Bridgeman Art Library. Evie Wyld stond in 2010 op de shortlist van de Orange New Writers Prize en op die van de 2011 IMPAC award. Dit is de debuutroman van deze Australische schrijfster.



                                   
                                                    
                                              
Bij de aanvang maken we kennis met Frank Collard die nadat zijn relatie op de klippen is gelopen verhuist naar het huisje van zijn grootouders aan de oostkust van Australië, het huisje waar zijn grootouders tot hun nooit opgeloste verdwijning hebben gewoond en waar hij goede herinneringen aan overhoudt omdat hij er tijdens zijn jeugd leuke vakanties met zijn ouders doorbracht. Hij bouwt er een nieuw leven op en sluit vriendschap met de 7-jarige Sal, dochter van de buren. Desondanks de nieuwe locatie blijft zijn verleden hem achtervolgen; hij blijft tobben over zijn stukgelopen relatie en zijn moeilijke verhouding met zijn vader Leon die hij na de dood van zijn moeder Amy niet meer heeft gezien. Hij besluit uiteindelijk op zoek te gaan naar zijn vader in Sydney en zonder elkaar te ontmoeten achterhaalt hij vanwege Lucy, de vriendin van zijn vader, dat hij als zeer gelovige bijbels verkoopt. Hij gaat een ontmoeting uit de weg en keert huiswaarts.
 
De hoofdstukken over Frank wisselen elkaar af met die over Leon's jeugd en zijn ouders. Leon's vader voelt zich geroepen om zich als vrijwilliger aan te melden om in Korea te gaan vechten, wordt er krijgsgevangen genomen doch overleeft het, keert terug doch wordt nooit meer de oude en verdwijnt op een dag. Leon's moeder gaat op zoek naar hem, vindt hem en besluit hem te vervoegen en laat Leon enkel via ansichtkaarten summier nieuws. Leon die al eerder de brui aan zijn studies heeft gegeven en geregeld bijspringt in de bakkerij van zijn ouders probeert tijdens de afwezigheid van zijn ouders de bakkerij draaiende te houden tot het ogenblik dat hij opgeroepen wordt voor de oorlog in Vietnam. Zijn verblijf onder de wapens en de gebeurtenissen in de jungle legt hij op foto vast en bewaart hij na zijn terugkeer in een album.         
 
Het verhaal leest als een hogesnelheidstrein waarvan je hoopt dat hij niet stopt tot je het boek uitgelezen hebt. Echter blijf je als lezer met veel vragen achter. Wat is de reden dat de relatie tussen Frank en zijn vader zo slecht is ? Waarom is Frank's huwelijk op de klippen gelopen ? Of het is het opzet van deze hiaten om ons in het ongewisse te laten. 3 mannen die met hun onverwerkt verleden leven, er proberen mee om te gaan doch pijnlijk de dagelijkse gevolgen ervan ondergaan. Een verhaal over vaders en zonen, hun onderhuidse strijd en de geheimen die ze voor elkaar verzwijgen.     
 
Dit verklaart ook de toepasselijke titel (After the fire, a still small voice) afkomstig uit het bijbelboek 1 Koningen hoofdstuk 19:12 :
 
"Na de aardbeving was er vuur, maar de HEER bevond zich niet in dat vuur. Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries."
         
Lees een interview met Evie Wyld in het tijdschrift Granta :
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten