17 nov 2012

Amerikaanse National Book Award voor Louise Erdrich


Louise Erdrich stond met haar jongste en veertiende roman ‘The Round House’ tegenover onder andere ‘Zo raak je haar kwijt’ van Junot Díaz en ‘Een hologram voor de koning’ van Dave Eggers, romans van bekendere auteurs die doorgaans meer media-aandacht genereren en een breder publiek bereiken.

Niettemin is het Erdrich die de prijs voor beste fictie naar huis neemt voor haar aangrijpend verhaal over het onrecht tegen vrouwen in indianenreservaten. ‘The Round House’ speelt zich af in Yoknapatawpha, een fictief reservaat in Noord-Dakota, waar ook eerdere romans van haar zich afspeelden.

Een indiaanse werd aan de grens van het reservaat verkracht door een blanke man die maar niet berecht geraakt door de onduidelijkheid omtrent de juridische bevoegdheid in dat gebied. Er heerst een gevoel van straffeloosheid en gebrek aan gerechtigheid. De zoon van het slachtoffer besluit daarom het recht in eigen handen te nemen.

Erdrich maakte bij de prijsuitreiking een statement door haar bedankwoordje aan te vatten in het Ojibwe, het indiaans van haar voorouders, en daarna pas naar het Engels over te schakelen. Ze droeg de prijs op aan de volharding en de waardigheid van indiaanse vrouwen en bedankte de jury voor het duwtje in de rug: “Dit is een boek over een enorm onrechtvaardige situatie die nog steeds aan de gang is in reservaten. Bedankt om het een breder publiek te geven.” (bron : knack.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten