28 okt 2012

Virginia Woolf - Orlando


Stel je voor: je leeft meer dan driehonderd jaar en in die tijd verander je van geslacht. Je valt in slaap als man en je wordt wakker als vrouw. Nee, het is niet de bizarre plot van een of andere triviale sf-film. Het overkomt Orlando, het hoofdpersonage uit de gelijknamige roman van de Engelse schrijfster Virginia Woolf. Orlando (1928) is een pareltje uit de literatuur van de twintigste eeuw. Een ode aan de verbeelding. Aan de taal. Aan de schoonheid. Aan de zintuigen. Aan het leven. Katelijne Damen speelt Orlando, Guy Cassiers regisseert in Toneelhuis.

 
Interview met Katelijne Damen en Guy Cassiers :
 
 
 
Orlando is een biografie van Woolfs bisexuele vriendin Vita Sackville-West, door haar zoon Nigel omschreven als "de langste en meest charmante liefdesbrief in de literatuur", voortkomend uit de relatie met Woolf.

Ongebruikelijk, maar het moment van het ontstaan van Orlando was gedocumenteerd: Woolf schrijft in haar dagboek op 5 oktober 1927: "En plotseling kwamen de gebruikelijke opwindende beelden in mijn gedachten op": een biografie beginnend in 1500 en doorgaand tot de huidige dag, getiteld Orlando: Vita; alleen met een verandering van de ene sekse in de andere.

Virginia Woolf, psychisch labiel en zelf niet erg tot fysieke liefde in staat, haar huwelijk met Leonard was dan ook een verstandshuwelijk, was geobsedeerd door de relatie die Vita met Trefusis had gehad en geestelijk nog had. Naast het portret dat zij in "Orlando" van Vita neerzet portretteert ze daar ook Violet Trefusis, een schrijftser, als zijnde de ontrouwe Russische prinses Sascha "de vos met haar scherpe tanden". Woolf maakt daar gebruik van zeer intieme informatie over Violet Trefusis (Sascha) die ze alleen via Vita heeft kunnen verkrijgen. Vita beschrijft zelf hoe Virginia haar uithoorde over allerlei wederwaardigheden die er tussen haar en Violet hadden plaatsgehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten