6 okt. 2012

Martin Amis - Lionel Aso


De Engelse schrijver Martin Amis experimenteert graag met vorm, stijl en inhoud. Zijn werk wordt vaak gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dat is in zijn nieuwste roman Lionel Aso niet anders. Het hoofdpersonage Lionel Pepperdine is zo'n asociale bruut dat hij vrijwillig zijn achternaam verandert in Aso. Hij is dan ook trots op zijn onhebbelijke persoonlijkheid en op het feit dat zijn gewelddadig karakter hem meermaals in de gevangenis doet belanden. Hij vindt het daar trouwens zo slecht nog niet. Als hij niet in de gevangenis zit, "onderricht" hij zijn neefje Des om in zijn voetsporen te treden en traint hij hardhandig zijn honden om voor hem vuile werkjes op te knappen. Lionel is best tevreden over zichzelf en het leven dat hij leidt.

Des ziet het echter niet zitten om in de voetsporen van zijn nonkel te treden en begint zich meer en meer toe te leggen op school. Ook heeft hij een affaire met zijn grootmoeder Grace (die nog maar 39 is). Als Lionel onraad ruikt, breken ze het af en wisselt Grace Des in voor een nog jongere knaap. Lionel komt tussen en laten we zeggen dat het niet zo goed afloopt met deze jongen. Na een vechtpartij bij het huwelijk van Lionel's grote liefde Gina, draait Lionel de cel in.

Geluk is niet altijd rechtvaardig en Lionel wint tijdens zijn verblijf in de gevangenis de grote pot van de lotto. Hij koopt zich vrij en begint te spenderen. Zijn naam alle eer aandoend, zet hij iedereen die bij hem komt bedelen te kakken. De pers zit hem echter op de hielen en belicht al zijn gebreken. Zelfs Lionel blijft hier niet ongevoelig bij. Het komt zelfs zover dat hij enkele perslui aanvalt en terug de cel invliegt.

Ondertussen is Des verder gaan studeren en heeft hij Dawn leren kennen. Ze gaan in Lionel's huis wonen. Lionel doet echter niets om het leven van Des gemakkelijker te maken en Des gaat taxi's rondrijden om in hun onderhoud te voorzien. Als ze beiden afstuderen en een gezinnetje willen stichten, vraagt Des aan Lionel om diens kamer in zijn huis te mogen gebruiken. Lionel die ondertussen vrij is en in een kasteelvilla woont, stemt uiteindelijk in.

Lionel heeft ondertussen ook een leven opgebouwd met de extravagante Threnody en samen zijn ze het middelpunt van de belangstelling. Lionel tracht zich zo goed mogelijk te conformiseren en zoekt meer contact met Des. Hij betaalt de huur en koopt regelmatig geschenken om te mogen crashen in zijn vroegere huis en die wereld niet voorgoed buiten te sluiten. Als Des en Dawn een baby krijgen en Threnody een miskraam, gaan Lionel en Threnody uit elkaar. Lionel laat zich echter niet uit het lood slaan en zet zijn opgebouwde levensstijl kwaadschiks verder. Als Grace op sterven ligt, komt een lang bewaard geheim aan de oppervlakte en wordt de relatie tussen Des en zijn oom op de proef gesteld.

Lionel Aso begint als een vrij harde en bitse roman die gaandeweg zachter wordt, maar toch zijn stekelige kantjes blijft behouden. Martin Amis schetst met verve het leven van de onderklasse in Diston. Lionel Aso tracht, als prototype van deze onderwereld, op zijn manier stand te houden in een nieuwe, ongekende wereld met oneindig veel mogelijkheden. Op het einde begin je toch enige sympathie te krijgen met dit hardvochtige karakter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten