11 okt. 2012

Sandro Veronesi - Misplaatste kussen


Elke zichzelf respecterende grote romancier brengt op een punt in zijn schrijverscarrière een verhalenbundel uit. Niet elke aanzet resulteert immers in een voldragen roman en sommige verhalen behoeven ook geen honderden pagina's. Misplaatse Kussen komt op het juiste moment nu Sandro Veronesi's naambekendheid groot is en veel mensen met spanning zitten te wachten op zijn volgende meesterwerk. En ik kan alle fans van Veronesi van harte aanraden ook deze verhalenbundel ter hand te nemen en te genieten van de kleine pareltjes die onmiskenbaar in allen de typische stijl van Veronesi in zich meedragen. Misplaatste kussen is overigens ook de titel van het laatste verhaal uit de bundel.

In de eerste drie verhalen zijn de vader-zoon relatie en de dood de belangrijkste thema's, telkens met een andere invulling. In Voorspelling tracht Sandro zijn vaders heengaan zo comfortabel mogelijk te maken. In Niet voor niets gestorven wil Ropiten dat ook anderen boeten voor zijn vaders plotse heengaan en in Het zal worden zoals het was tracht Giacomo zich te onttrekken aan het juk van zijn heersende vader.

Telefoon uit de hemel, De oude stem en De schoen zijn kleine verhalen over het lot met al dan niet verscholen levenslessen, waardoor ze lezen als moderne parabels. De woede van het lam is een knap verhaal over een fout die je blijft achtervolgen, maar ik had het al eens gelezen, daar het volledig staat in Veronesi's roman Nauwelijks geraakt. Het is echter een op zichzelf staand verhaal dat niet uit zijn context lijkt gerukt. Zuster is een verhaal over toeval en rampspoed waarbij een vrouw haar huwelijk en haar affaire in vraag zal stellen.

Ik ga niet alle verhalen belichten, maar Sandro Veronesi etaleert hier zijn gave om zijn personages op enkele pagina's te definiëren en hun hele leefwereld te schetsen, om zich daarna te focussen op één enkele gebeurtenis die de levens van zijn personages zal veranderen of hen tot nieuwe inzichten zal brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten