11 mrt. 2014

Tommy Wieringa - Een mooie jonge vrouw

Ter gelegenheid van de eerste Boekenweek op Vlaamse bodem, krijg je bij aankoop van minstens 12,5 EUR bij je boekhandel een gratis novelle van Tommy Wieringa. Ik had opgevangen dat Standaard Boekhandel wou boycotten, maar toch kreeg ik spontaan bij aankoop van een nieuwe roman mijn gratis exemplaar van Een mooie jonge vrouw aangeboden. Het is een dun boekje van net geen honderd bladzijden. Negatief punt vind ik wel het kleine lettertype, maar dat went na enige tijd. Centraal staat de romance tussen een oudere man van 42 en een jonge vrouw van 27 jaar. Zij is zijn statische leven binnengewandeld en zet het helemaal overhoop.

Edward kreeg Ruth voor het eerst in het oog toen ze met haar fiets voorbijreed. Ze reed meteen weer weg uit zijn leven, maar enkele weken later kon hij toch met haar kennismaken en haar voor zich winnen. Maar op een leeftijd van 42 jaar is dit een eeuwige strijd. Hij is jaloers op haar jonge, dynamische vrienden en ook haar ouders zien het leeftijdsverschil niet echt zitten. Ruth bezit de zeldzame klasse zich niet volledig bewust te zijn van haar schoonheid, wat hem bijzonder aantrekt.

Edward is een geslaagd microbioloog en zijn onderzoek naar aids en later het vogelgriepvirus heeft hem wereldwijde faam bezorgd. Nooit heeft hij zich echter lange tijd kunnen binden aan een vrouw. Enerzijds zijn pionierswerk en anderzijds het gebrek van de juiste tegen te komen, hebben hem hiervan weerhouden. Nu lijkt hij echter klaar om zich volledig over te geven aan zijn nieuwe relatie. Maar wat weet hij echt van Ruth en waarom heeft ze hem verzwegen dat ze al eens getrouwd is geweest?

Met de jaren komen beide persoonlijkheden meer tegenover elkaar te staan. Ruth is vegetarisch en tegen dierenleed. Edward schikt zich in zijn nieuwe dieet, maar dierenproeven zijn nu eenmaal eigen aan zijn werk als viroloog. Verder is zij meer een mens van de natuur en de wetenschap en kan ze het moeilijk verkroppen dat hij zich met mooie reisjes laat omkopen door de industrie. Het wordt duidelijk dat, als ze willen samenblijven, ze een storingsfactor nodig hebben in de vorm van een kind.

Ze trouwen en ondanks fertiliteitsproblemen die vooral liggen aan zijn zaad, raakt Ruth toch zwanger. Edward gaat in die periode vreemd met zijn assistente, wat kennelijk niet ongewoon is. De geboorte van zijn zoon Morris luidt echter een nieuwe periode in. Hij voelt een eenheid met zijn gezin, tot Morris een ongelooflijke huilbaby blijkt te zijn en Ruth de oorzaak daarvan bij Edward legt.

Door zijn gedrag als overspelige, hij heeft immers zijn overspel terug hervat, plaatst hij zichzelf buiten het gezin, terwijl zijn vrouw hem uit de slaapkamer weert voor het heil van de baby. De situatie wordt onhoudbaar en Edward kijkt naar zijn gezin als de grootste vergissing in zijn leven. Hij hoopt dat enkele weken afzondering redding kan brengen en zijn vrouw haar ongelijk zal inzien.

Met de jaren verliest Edward zijn gevoeligheid en raakt in een midlifecrisis waarbij hij zijn eigen tekortkomingen niet meer kan maskeren. Ondanks het beperkt aantal bladzijden is Een mooie jonge vrouw toch een complete roman met een open einde alsof alles nog goed kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten