7 mrt 2014

Alex Boogers - Wanneer de mieren schreeuwen

Dit verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis, met name de moord op de 13-jarige Sedar Soares die op 1 februari 2003 door een kogel in het hoofd werd getroffen en overleed. Op dat ogenblik waren zes jongens in Rotterdam vanaf het parkeerdek sneeuwballen aan het gooien naar voorbijgangers en het passerende verkeer. Dit voorval had een enorme maatschappelijke impact. De vermoedelijke dader werd in eerste aanleg veroordeeld doch in graad van beroep trokken getuigen hun verklaring in en werd hij bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

10 jaar na deze gruwelijke feiten schrijft Boogers hierover een verhaal, noem het een eerbetoon aan de familie van de overledene, een aanklacht tegen alle vormen van zinloos geweld.    


Het verhaal wordt verteld in de taxi van Gabriël, neef van de jongen, die er al die tijd niet over heeft kunnen praten en een geïnteresseerde toehoorder vindt in zijn klant die een ex-bokser blijkt te zijn en die op weg is naar een lezing voor universiteitsstudenten met als onderwerp dat je alles kunt bereiken wat je wilt, de wereld ondanks je achtergrond maakbaar is en hiervoor zijn eigen leven als voorbeeld neemt. Het is duidelijk dat deze figuur Boogers zelf is die vroeger een actief vechtsporter was. Na het aanhoren van het verhaal van het voetbaltalent Socrates besluit hij echter zijn geplande lezing opzij te schuiven voor het verhaal van Socrates. Boogers geeft de jonge Socrates een gezicht, vertelt hoe zijn familie in Nederland is terechtgekomen en in welke omstandigheden zij leven. Net als iedereen heeft de jongen dromen en hoopt hij ooit topvoetballer te worden. Hij is goed op weg want op jeugdige leeftijd wordt hij reeds opgemerkt door een talentscout van Feyenoord. Helaas tot deze droom door een wrede daad van zinloos geweld uiteenspat.

Inmiddels maakte uitgeverij Podium bekend dat de filmrechten zijn verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten