7 mrt. 2014

Charles Lewinsky - Tien-en-een-nacht
De verwijzing naar de verhalen van Duizend-en-een-nacht moge duidelijk de inspiratiebron geweest zijn voor deze verhalenbundel >

Het verhaal gaat dat de koning Sjahriaar door zijn vrouw bedrogen was. Om herhaling te voorkomen besluit hij voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar de volgende ochtend ter dood te brengen. Na enige tijd huwt hij de dochter van zijn grootvizier Sheherazade. Om aan de executie te ontkomen vertelt zij hem in de huwelijksnacht een verhaal dat nog niet af is. Om te weten hoe het afloopt spaart hij haar. De volgende nacht komt het vervolg doch ook dat verhaal is niet af. De koning gunt haar nog een nacht. Dit houdt Sheherazade 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn is de koning zo van haar gaan houden dat hij haar gratie schenkt en zij zijn definitieve vrouw wordt.

Ook in Tien-en-een-nacht is een vrouw aan het woord, een oudere in onbruik geraakte prostituee bijgenaamd prinses die in een vervallen hotel Palace genaamd haar enige klant ontvangt, de grootste schurk van de buurt koning genaamd. Bij elk bezoek vertelt zij voor het slapengaan een verhaal, van sex is geen sprake, zij verzint een werkelijkheid waarin de koning zich thuis voelt. Geregeld komt hij terwijl prinses haar verhaal vertelt, soms agressief, tussenbeide doch prinses weet hem steeds te kalmeren.

We maken kennis met een zelfmoordenaar die de plaats inneemt van zijn redder, een man met twee hoofden die overhoop liggen, een verzamelaar van relikwieën, een Russische emigrant eigenaar van de grootste transportfirma in Manhattan wiens vader heimwee heeft naar zijn thuisland, een beamte die nog niet doorheeft dat hij overleden is, een universiteitsassistent die op zoek naar een vrouw in Marokko 3 wensen mag doen, een misdadiger die met een nieuwe identiteit naar een ver eiland wordt gestuurd en er een pakje ontvangt waarin het exact tijdstip van zijn overlijden vermeld wordt, een man die kan toveren en op zoek is naar geluk, 3 broers in dispuut over het einde van de wereld, een man die voor anderen bedenkt hoe hun wereld er uitziet (my favourite) en last but unfortunately least een jongeman die kennis maakt met het hiernamaals.

Stuk voor stuk fantastische good feel verhalen met de nodige humor en tragiek zoals sprookjes moeten zijn.
   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten