18 mrt. 2014

Te ontdekken - Julian Barnes : Wijsneus in de keuken

Julian Barnes doet verslag van zijn jarenlange zoektocht naar gastronomische precisie en culinaire verrukking. Wijsneus in de keuken is de perfecte troost voor iedereen die ooit uit frustratie een kookboek door het keukenraam wilde smijten, en een must-read voor alle liefhebbers van Barnes.

De veelgeprezen Engelse romancier (1946) bewijst in dit boekje met zeventien stukjes over culinaire aangelegenheden opnieuw zijn veelzijdigheid. Ogenschijnlijk badinerend maar met een ondertoon van ernst vertelt hij over zijn ervaringen met strenge kookboeken die vaak met fraaie illustraties de goedwillende amateur ontmoedigen.

Hij filosofeert over de ideale keuken en inventariseert alvast de voornamelijk overtollige en driedubbele materialen in zijn eigen keuken, om ze daarna weer zorgvuldig in de laden terug te leggen. Smakelijk dist hij desastreus verlopen 'etentjes' op met vrienden, om hierna wijzer geworden een bevlogen pleidooi te houden voor eigen creativiteit en plezier. Zo bezien is zijn korte parcours door keukenland, behalve een vrolijke literaire exercitie, ook een hoopvolle aanmoediging voor de naar beter voedsel snakkende Engelsman. Elk stukje begint met kleine zwart-wittekening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten