29 mei 2012

Don DeLillo - Vallende Man

Don DeLillo bracht in 2007 Vallende Man uit, vijf jaar na de tragische aanslagen in New York. Deze roman is even fragmentarisch als een bom en flarden gesprekken en gedachten worden met de lezer gedeeld, wat de lectuur in eerste instantie niet gemakkelijk maakt. De Lillo heeft duidelijk gekozen om de impact van de aanslagen voor de New Yorkers (en bij uitbreiding de Amerikaanse burger) weer te geven in de beslommeringen en overpeinzingen van een klein en select groepje mensen in de periode volgend op de aanslagen. Alles draait om Keith Neudeker en zijn ex-familie. Keith was werkzaam op de plaats des onheils en is dan ook aan de dood ontsnapt. Dolend in de straten wordt hij opgepikt en laat hij zich naar het appartement van zijn ex-vrouw en kind brengen.

Keith blijft bij zijn ex-vrouw herstellen van zijn verwondingen en spendeert aandacht aan zijn zoon. Ze lijken sinds de aanslagen terug een (hecht) gezin te vormen. Ook neemt hij contact op met een vrouw van wie hij de aktetas per ongeluk had meegenomen uit de Twin Towers. Hij begint een relatie met haar. In hun gesprekken spelen ze de film van de ramp meermaals af, wat beiden overlevenden tot rust brengt. Bij elkaar vinden ze het vertrouwen dat ze bij anderen niet vinden. Keiths ex-vrouw Lianne werkt met alzheimerpatiënten die elke week hun verhaal op papier schrijven en voorlezen. Sinds de ramp wordt er nog maar over één thema gepraat. Lianne vindt hierin de kracht voor haar verwerkingsproces.

De onderhuidse dreiging die steeds aanwezig is in kleine details komt angstvallig dichtbij in drie korte intermezzi die de terroristen volgen vanuit Duitsland, waar ze samenkwamen en werden geïndoctrineerd tot op Amerikaanse bodem (waneer er geen weg terug is) in voorbereiding op de cruciale dag.

De hele roman ademt de sfeer van de eerste nadagen - New York zal nooit meer hetzelfde zijn. De rol van God, die zowel leeft in hoofde van de "aanvallers" als de slachtoffers wordt meermaals belicht. De angst voor wat nog... wordt weergegeven in gesprekken en kleine voorvallen. Vallende Man is een gevoelsroman die traag leest en waarbij er veel verscholen zit in soms enkele woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten