11 mei 2012

J.G. Ballard - Crash

Crash is een bevreemdend boek. Ballard schrijft zich (net als Hunter S. Thompson) als hoofdrolspeler en ervarings-deskundige in het verhaal. Ballard raakt betrokken bij een auto-ongeluk dat fataal afloopt voor de tegenpartij. Een man sterft op de grille van zijn wagen, terwijl diens vrouw het overleeft en toekijkt. In het ziekenhuis tracht hij vruchteloos contact te leggen met deze vrouw, Helen die vanaf dat moment onlosmakelijk verbonden is met zijn gedachten aan het fatale ongeluk. Al zijn seksuele fantasieën worden vanaf de crash gedomineerd door de gedachten aan seksuele handelingen in de glans van verwrongen metaal.

Na zijn ontslag uit het ziekenhuis komt hij toch in contact met Helen. Ze rijden samen rond en zijn gefascineerd door de mogelijkheden die het gevaarlijke verkeer hen biedt. Hun auto en het verkeer wordt het uitgangspunt om hun seksuele grenzen te verleggen.

In die periode leert Ballard ook Vaughan kennen die hen beiden volgt als ze de plaats van de fatale crash terug opzoeken. Vaughan is geobsedeerd door seks en geweld en hoe deze twee krachten samenkomen in de vermenging van metaal en vlees bij een auto-ongeluk. Hij bezoekt alle crashsites en neemt er foto's van de kwetsuren bij de gewonden en doden. Met deze portfolio hoopt hij de perfecte autocrash te ensceneren. Het slachtoffer dat hij in gedachten heeft is niemand minder dan Elizabeth Taylor. De bekende actrice is immers in de stad om een reclamefilmpje op te nemen voor het bedrijf waar Ballard werkzaam is.

Gaandeweg raakt Ballard meer en meer in de ban van Vaughan wiens littekens (door verwondingen bij zijn vroegere ongeval) hij als contactpunten beschouwd voor toekomstige seksuele mogelijkheden.

De hele roman staat vol met dergelijke spitsvondigheden. Ballard noemt Crash de eerste pornografische roman die gebaseerd is op technologie. De roman start met het einde wat verwarrend kan overkomen. Gaandeweg wordt je als lezer meegezogen in een hallucinatoire wereld met een futuristische kijk op seksualiteit, waarin de auto een centrale rol vervult. Crash werd ondertussen verfilmd, maar de film kan enkel een slap afkooksel zijn van wat er allemaal in deze roman wordt geserveerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten