15 mei 2012

Haruki Murakami - Waarover ik praat als ik over hardlopen praat

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is geen filosofisch traktaat. Deze roman wil niet belerend zijn en is humoristisch in zijn eerlijkheid. Murakami vertelt over zijn passie hardlopen en trekt de parallel naar het schrijven van romans. Net als schrijven, biedt lopen een zekere continuïteit. Murakami die van zichzelf zegt geen al te sociaal mens te zijn, trekt zich in beiden graag terug om te ontsnappen aan de sociale gangbaarheid. Lopen is immers geen teamsport en biedt de mogelijkheid regelmaat te bieden aan het leven, wat Murakami als 'romancier' ook nastreeft. Lopen kan ook helpen om tegenslagen te boven te komen en het leven te relativeren.

In 1982 verkocht Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij weet nog precies het moment waarop dit gebeurde. Na het onverwachte succes van zijn eerste schrijfsels, besloot hij zich volledig toe te leggen op dit métier. Rond die tijd begon hij ook met hardlopen om zijn conditie en zijn geest op peil te houden. Een jaar later al rende hij van Athene naar Marathon. Een verschroeiende tocht als hij er op terugkijkt. Twintig jaar later en in voorbereiding op de marathon van New York onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk.

Sinds Murakami begon met hardlopen heeft hij summiere notities bijgehouden die hij nu verwerkt in een overzichtsroman van zijn beginjaren als loper (en als schrijver) tot op de leeftijd van nu. Op fysiek vlak kan hij de tijden niet meer halen die hij vroeger liep, maar het lopen heeft Murakami mentale sterkte gebracht die hij kan aanwenden voor het schrijven van romans. Naast het nodige talent dat elke gerenommeerde schrijver bezit, heeft het langeafstandslopen hem de volharding gebracht die een schrijver nodig heeft om (goed) te blijven schrijven.

Haruki Murakami lezen is even relaxerend als thee drinken. Zijn stijl is puur en ongekunsteld. Met weinig woorden weet hij veel te vertellen en blijft hij de lezer boeien. Na het kortverhaal (Slaap) en bovenstaande "autobiografische" roman wordt het tijd dat ik eens een karakteristieke roman van Haruki Murakami aanvat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten