12 mei 2012

Jiri Weil - Mendelssohn op het dak

Praag 1939. Na een ontspannen avond met Mozarts Don Giovanni ontdekt Reichsprotektor Reinhard Heydrich op het dak van het Praagse concertgebouw tussen de standbeelden van componisten ook dat van Mendelssohn. Dit is nog erger dan verraad, dit is onaanvaardbaar, de jood Mendelssohn moet sofort van het dak af.
Julius Schlesinger krijgt van Heydrich persoonlijk het bevel om Mendelssohn uit de galerij van componisten te verwijderen. Maar de ss-officier heeft hoogtevrees en geen idee welk standbeeld dat van Mendelssohn is. Dus geeft hij twee Tsjechische werklieden opdracht om het beeld met de grootste neus omver te trekken. Maar de mannen leggen het touw om de nek van Richard Wagner, de favoriete componist van Hitler!
Weil groeide op in Praag en sloot zich in 1921 aan bij de communisten. Begin jaren dertig werkte hij als journalist en vertaler in Moskou. Na vermeende betrokkenheid bij de moord op een protégé van Stalin werd hij uit de partij gezet en verbannen. In 1935 keerde hij teleurgesteld terug naar Praag. Hij hield zich verre van de politiek en stortte zich op het schrijven van boeken.

Toen hij in 1942 een oproep kreeg voor deportatie slaagde hij erin om zijn zelfmoord in scène te zetten. Hij sprong zogenaamd in de Moldau en dook kort nadat hij dit bericht verspreid had, onder tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn roman Leven met een ster werd na de communistische omwenteling van 1949 ironisch genoeg verboden.

Het in 1960 postuum verschenen Mendelssohn op het dak wordt algemeen gezien als het meesterwerk van Weil. Het staat nu wereldwijd volop in de belangstelling doordat onder meer Philip Roth een lans voor de roman heeft gebroken.

Wie meer wil lezen verwijs ik graag naar een artikel van Enny de Bruijn d.d. 07/05/2012 op de website van het Reformatorisch Dagblad :



Geen opmerkingen:

Een reactie posten