12 mei 2012

Ali Smith - Hotel Wereld

Na het lezen van "Als niet dan zou" was ik benieuwd naar ander werk van Ali Smith en viel mijn keuze op deze roman die in 2001 was genomineerd voor zowel de Orange Prize als de Booker Prize. In 2002 won '"Hotel Wereld"' de Encore Award van de Schotse Arts Council Book of the Year. Een luxe hotel in Londen is de plek van een ongeluk. Wanneer je voor het hotel staat is er niets te zien. Binnen beweegt zich hotelpersoneel, buiten zit een zwerfster op straat te bedelen. Een gewoon plaatje van een hotel in een drukke straat waar eigenlijk niets bijzonders aan is. Toch weet Ali Smith er een boek over te schrijven. Geen soap-achtige roman over hotelpersoneel en de gasten, maar een verhalen-roman over vrouwen die op de een of andere manier met dit ongeluk te maken krijgen.
Het opvallendste aan deze roman is de stijl. Ali Smith is vooral bekend om haar korte verhalen. Zo heeft ze voor deze roman 5 verschillende verhalen gecreeërd die allen hun eigen taalstijl hebben: de geest van Sara 'woeoehoed' veel en speelt met spreektaal en woorden. Else, de zwerfster is moe van het leven en laat misschien daarom de klinkers uit woorden en zet straatdialogen neer; Lise denkt veel na en is meer van de poëzie en teksten uit hotelpapieren en formulieren; Penny heeft als journaliste het meest normale taalgebruik en tenslotte Clare, die heel emotioneel is en in haar monoloog alle zinnen achter elkaar zet zonder interpunctie.

Het is zoeken naar de rode draad die deze vrouwen met elkaar verenigt en dat is de spanning die zich achter al deze mooie woorden verbergt.

Echt een  aanrader !

Lees een interview met Ali Smith op de blog Writerskitchen van journaliste Kathy Mathys :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten